S jakou finanční rezervou je třeba počítat při nákupu vozu

12.7.2012  autor:  Lucie Osmanská

Konečně jste si našetřili dostatek peněz pro pořízení vašeho vytouženého vozidla? Než se s celou částkou přiřítíte do bazaru, raději si nejdříve spočítejte, jakou sumu byste si měli odložit na další nezbytné investice (např.: servis, povinné ručení, dálniční známka, apod.). Mnoho zákazníků se orientuje pouze podle pořizovací ceny, placení s nákupem nového auta však teprve začíná.

Dvakrát měř a jednou řež
V řadě firem pečlivě sledují celkové náklady provozu vozidla, které se často označují jako TCO (total cost of ownership/total cost of operation). Uvádí se, že u vozidel 30 - 50 procent všeho placení představují náklady na palivo a dalších 30 - 50 procent ztráta při prodeji auta. Proto byste měli dobře zvážit, k jakému účelu si vůz pořizujete a následně se rozhodnout, jestli benzín, nebo naftu. S kvalitou paliva souvisí také přidávání vhodných aditiv, ať už do nafty nebo benzínu. Pokud se rozhodnete pro nákup vznětového motoru, měli byste vědět, s jakými nejčastějšími závadami se u nich můžete setkat a mít tak v rezervě dostatečný finanční obnos. Řadě problémům předejdete použitím kvalitního motorového oleje, ani jeho výběr byste neměli podceňovat.

Informovanost bude vaše plus
Při nákupu v autobazaru by vám měli doporučit vhodný typ vozu podle vašich potřeb. Prodejci si vedou u jednotlivých automobilů přehledné tabulky o cenách za pravidelné servisní prohlídky, cenové rozpisy za předpokládané opravy, ceny za náhradní díly, apod., ty však vám ve většině případů nebudou chtít ukázat. Rozhodně byste si měli zjistit, na kolik vás vyjde servis auta, aby vás následný nákup náhradních dílů finančně nezruinoval.

Tužka a papír přijde vhod
Při nákupu vozu byste měli už dopředu myslet na to, že jej jednou pravděpodobně budete chtít prodat. Nemá cenu se teď bavit, kolik procent byste ztratili z původní pořizovací ceny při prodeji nového vozu. Místo toho se zaměříme na trh s ojetinami. U nás se prodává řada značek, které si stále udržují svou cenu – jedná se především o škodovky nebo volkswageny (německá auta obecně si udržují svou cenu, naopak u italských nebo francouzských značek cena při následném prodeji klesá výrazněji).
Před nákupem vozu byste si měli sami udělat tabulku TCO a vyhnout se tak nemilému zjištění při první nutné opravě. Kromě již zmíněných cen za pravidelné servisní prohlídky nebo za náhradní díly, si zjistěte výši povinného ručení, ceny dálničních známek, pořízení nových pneumatik, apod. A také si položte otázku, k jakému účelu auto potřebujete. Pokud jej máte k práci, zjistěte si dostupnost servisu a dalších služeb. Jestliže si jej naopak pořizujete pouze pro osobní účely a bydlíte ve městě, přemýšlejte, kolik kilometrů s ním za rok najezdíte, a jestli nebude lepší a také levnější variantou využití městské dopravy.
 

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz