Odstoupení od kupní smlouvy na ojeté auto

28.5.2014  autor:  Redakce

Po zakoupení auta se může stát, že na něm objevíte vady, které vám byly při jednání zatajeny. Pokud však budete chtít odstoupit od kupní smlouvy, vada musí mít právní povahu, která by zabraňovala trvalému používání auta. Jsou však i další důvody dostačující pro odstoupení od kupní smlouvy automobilu. Které to jsou?

Zatajení jedním z důvodu odstoupení od kupní smlouvy

Závady se na ojetém autě po čase provozu klidně projevit mohou, otázkou však jem, zda o daném problému prodávající věděl a úmyslně jej při prodeji zatajil v kupní smlouvě. Tím pádem zde vzniká povinnost, že prodávající bude muset auto na své náklady opravit a to do 30 dnů od přijetí reklamace, jinak se vada označí jako neodstranitelná a kupující tak má nárok na odstoupení od smlouvy. Každopádně pokud prodávající veškeré vady oznámil, žádná záruka se z jeho strany nevztahuje. Samozřejmě, něco jiného by bylo, kdyby jí sám nabídl. Největší jistotu, že získáte kvalitní ojeté auto, budete mít pouze v ověřeném autobazaru. Je totiž mnoho zkušených podvodníků, kteří umí vše zařídit tak, aby i skrze smlouvu byli kryti. Tudíž, i pokud najdete nějaké zatajené závady, tak vám to bude k ničemu, neboť nebudete moci nárokovat jejich opravu.

Pozor na počet najetých kilometrů

Stále diskutované téma, které jsme již několikrát řešili i na našem webu, je stáčení tachometru. Odstoupení od kupní smlouvy je totiž možné také ve chvíli kdy zjistíte, že počet ujetých kilometrů je vyšší, než jak vám bylo uvedeno v předběžných informacích o stavu auta a následně i v kupní smlouvě. I proti tomu jsou však vychytralí prodejci (nejen soukromé osoby, ale také autobazary) mnohdy krytí, neboť ve smlouvě je uvedeno, že za rozdíl mezi skutečností a tím, co máte na tachometru, prodejce neodpovídá. V té chvíli byste však měli zvážit důvěryhodnost bazaru.

Zjistit pravdu o skutečném stavu počtu kilometrů je mnohdy běh na dlouhou trať. Nejenom, že vás to bude stát čas, ale i peníze. Vždy tedy doporučujeme před koupí vůz řádně prohlédnout a případně si nechat vypracovat vzor kupní smlouvy od odborníka. Jedině tak se lze bránit proti podvodníkům.

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

Odstoupení od kupní smlouvy automobilu
Autor: Simona V. (host)
Datum: 17.9.2014 v 10.31
Dobrý den,zakoupily jsme ojetý vůz od soukromé osoby a po 3dnech jsme při ověřování automobilu zjistily,že je několikrát přetočený tachometr a automobil byl několikrát bouraný.Nikde v kupní smlouvě to psané nebí a tak bychom chtěly od kupní smlouvy odstoupit.Mohly by jste nám poradit jak to sepsat? Děkuji S.
RE: Odstoupení od kupní smlouvy automobilu
Autor: pavel. (host)
Datum: 2.11.2014 v 01.18
Simona V.: mam podobny pripad jak to dopadlo. odstoupeni od smouvy,
Reklamace?
Autor: Pavel (host)
Datum: 10.11.2014 v 14.14
Nabizet auto a kdyz volame vubec nevedi ze nabizi a neexistuje????
https://www.ojeteauto.cz/inzeraty/mercedes-vito-111-cdi-2-2-165734/
odstoupení od kupní smlouvy
Autor: Blanka Škůrková (host)
Datum: 24.8.2015 v 10.36
Dobrý den,
koupili jsme ojeté auto a po dvou dnech přestalo jezdit, je špatná spojka a auto se dává do nouzového režimu a je neovladatelné. Takže dál jak dva kilometry s ním neujedete, máme v takovém případě nárok odstoupit od kupní smlouvy? A co v případě, že prodávající peníze nemá a použil je na zaplacení dluhu? jak můžeme peníze od prodávajícího dostat zpět?
odstopeni
Autor: ivan (host)
Datum: 15.7.2016 v 09.11
ahjoj koupil sem auto ad prekupnika ujel sem 100km a auto prestalo jezdim asi zdrejme palivove cerpadlo muzu zadat o odstopeni od smlouvi kdyz prepis neni jeste hotovy???
AAA BAZAR
Autor: ZDENĚK (host)
Datum: 20.3.2018 v 13.22
PÍŠE SE OBRACEJTE SE NA PROFESIONÁLY A TO JSOU I V TĚCHTO BAZARECH PODVVODNÍCI AAA KDE VÁS VEMOU NA HUL PODEPÍŠETE A PAK VÁM DAJI K NAHLÉFDNUTÍ PROTOKOL A PAK SE ZHROZÍTE CO JE TA, ZA ZÁVADY TED AUTO VRACIME VE SMLOU VĚ JE DO 10 DNŮ MŮŽETE AUTO VRÁTIT DĚKUJI ZZA INFOR,MACI I POMOC JDSEM JEŠTĚ KTOMU INVALIDNÍ A STEJNĚ MĚ OKLAMALY 605156015
odstoupení od kupní smlouvy auta z důvodu zatajených závad
Autor: denisa.bernasova@seznam.cz (host)
Datum: 30.5.2018 v 08.46
Dobrý den,
žádám Vás o radu, jak postupovat v případě, že jsme si zakoupili ojeté auto od kamaráda- prodejce bazarových aut(s řádnou kupní smlouvou) s tím, že je v bezvadném stavu, ale po pár dnech se ukázalo, že celá zadní náprava je zrezivělá, auto má měsíc propadlou technickou a po 5 měsících nás auto nechalo na dálnici, protože upadla hadice od turba a to zapříčinilo silné poškození motoru, které vyžaduje jeho generální opravu či výměnu. O žádné z těchto závad nás kamarád-prodejce neinformoval. Máme možnost žádat o bezplatnou opravu popřípadě o odstoupení od kupní smlouvy?
Děkuji mnohokrát za odpověď.
S úozdravem
Denisa Bernasová
odstoupeni od kupni smlouvy
Autor: ota (host)
Datum: 8.6.2018 v 12.10
Dobrý den ! Koupil jsem auto od jednoho pana potvrdil že je auto v pořadku jenže se ukazalo ,že cestou vypinal motor po konzultaci mě ujištoval ,že stači vymenit nějakou součástku v servise se ukázalo ,že cele auto je v špatnem stavu co se týče kabelů, motoru, pojistek a tak celkove , nikdo ze servisaků se nechce pustit do oprav auto nemi přepsane je na původního majitele a majitel říká at si to dám na soud.....je nárok o odstoupeni od smlouvy? děkuji O.
Žádné odvolání u prodejce AUTO ESA
Autor: Pavlína (host)
Datum: 5.7.2018 v 13.10
Tuto firmu rozhodně nemohu doporučit jako spolehlivého prodejce vozu. Po téměř šesti hodínách strávených v autobazaru, nežli jsem oběhal velmi spolehlivě vypadajícího prodavače, který mě poslal k úřednici, která má na starosti úvěry, ta mě poslala k dalšímu odborníkovi přes finance. Další zastávka byla na výkupu vozidel, kde jsem bohužel nechal svou pojízdnou škodovku. Dále jsem si musel nechat potvrsit plnou moc úředně na poště, kde jsem vzápětí zjistil, že si uječená úřednice ponechala všechny mé doklady u sebe v bazaru a nebýt milé paní pošťačky a mého zoufalého pohledu, tak se vracím zpět na dvakrát! Po vyčerpávajícím martýryu opět čekání na dokumenty, které se připravují k podpisu. Uječená úřednice s naučenými frázemi mi dává v zápětí podepisovat jeden papír za druhým, stejně tak i smlouvu ve které mě NEUPOZORNÍ na to, že si kupuji vozidlo třídy D, což je formulace pro vůz, který není schopný provozu na silnici a je určen k náhradním dílům!!! (a je zde výslovně napsáno, že je kupující poučen o tomto stavu).Ovšem já ani moje dcera si v té časové tísni a rychlosti nevšimneme této podstatné věty a která nám v okamžiku podpisu smlouvy (která čítá několik stran, protože je to velmi dobře právnicky zajištěna firma) znemožní jakéhokoliv dovolání spravedlnosti. Po tom všem jsem odjel svým ojetým vozem, a po ujetí cca 60km mi začala svítit kontrolka poruchy motoru a přepl se do nouzového režimu. Ještě ten den dcera zaslala po poradě s infolinkou reklamační formulář (mají na reklamaci 2-3dny). Druhý den ráno jsem vozidlo již nenastartoval a kontrolka motoru svítila již červěně. Po urgencích a třech uplynulých dnech se dcera dovolala na infolinku znovu a paní na lince ji vyhověla, že mi přeposlali výsledek na email. Výsledkem jejich šetření po telefonu bylo to, že za nic nezodpovídají, že jsem byl seznámen s katastrofálním stavem vozu za který mám ve finále zaplatit 100 000,-. Takovýhle hyenismus jsem dlouho nezažil, a vím že po právnické stránce jsou velmi dobře ošetřeni ale z lidského hlediska nechápu toto jednání za nelidské a pomoc od nich nemohu čekat. Nyní si musím své vozidlo na vlastní náklady opravit pokud to půjde a NIKDY VÍCE U NICH NEKOUPÍM ANI KAFE!!!!!!
Koupě auta
Autor: Cáb Alois (host)
Datum: 20.7.2018 v 22.24
Koupili jsme v AUTO ESA Renault Koleos, po 8 dnech, při cestě na dovolenou, nám odešla spojka, museli jsme volat odtahovou službu. Za 8 dní jsme ujeli pouhých 200 km. Auto je v provozu od r. 2013. Bylo nám řečeno, že opravu si musíme zaplatit sami. Přitom při koupi auta nám tvrdili, že auto můžeme vrátit do 10 dnů. A reklamace se vztahuje na 2 roky. Není možná domluva, Auto odvezli do Renaultu. Co můžeme dělat? Prosím poraďte,.
odstoupeni od kupni smlouvy
Autor: zdenek (host)
Datum: 21.11.2018 v 20.25
prodal jsem kamaradovi ojete auto s tim ze mi ho bude splacet urcitou castkou mesicne,protoze nedodrzel sveho zavazku chci od kupni smlouvy odstoupit jakem mam moznosti?
Odstoupení od slouvy
Autor: Jiří (host)
Datum: 26.11.2018 v 11.47
Dobrý den,prodal jsem ojeté auto,při prodeji,bylo vše v pořádku a druhý den kupující volal že auto nestáhne,jako když jede na 3 válec..má nárok na odstoupení od smlouvy?
Odstoupení od slouvy
Autor: Jiří (host)
Datum: 26.11.2018 v 11.51
Dobrý den,prodal jsem ojeté auto,při prodeji,bylo vše v pořádku a druhý den kupující volal že auto nestáhne,jako když jede na 3 válec..má nárok na odstoupení od smlouvy?
Přepis auta
Autor: Lucie (host)
Datum: 9.12.2018 v 11.33
Dobrý den
mám prosbu.Od paní jsem koupila auto za 7000kč. Od auta mám veký i malý TP,ale paní není majitelka,pouze auto mohla uživat jelikož pán na převodu netrval . Ale majitel ani nevěděl že vlastně stále,, jeho auto papírově,, už pani prodala mne a tak jsem žádala po paní aby od majitele sehnala plnou moc at auto mohu přepsat na sebe ,já kontakt neměla hned ,to mi ho paní poslala cca po 7dnech od koupi na majitele a tak jsem ho poprosila o plnou moc on nám jí poslal a já šla na úřad že zaplatím jak eko poplatek tak i přepis a auto bude mé.Bohužel na úřadě mi paní řekla že auto má majitel v exekuci.A ted co s tím autem mám dělat dál.Prosím poradte chci zpět peníze ale paní je vrátit nechce.
Zakoupené starší vozidlo
Autor: Pavla (host)
Datum: 30.1.2022 v 19.23
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli. Mám nárok na odstoupení od smlouvy. Auto jsem koupila v bazaru za 100 000 Kč. Po 14 dnech auto hlásí chybu motoru. Diagnostika ukázala vstřiky a pumpa prosím poraď te mi děkuji

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz