Přepis auta na jiného majitele - na co se připravit při převodu

27.4.2014  autor:  Redakce

Nákup či prodej ojetého vozu je realizován nejčastěji prostřednictvím autobazaru a nebo přímým nákupem či prodejem bez zprostředkovatele. Zatímco v případě transakce s autobazarem velmi často zařídí veškeré papírování právě bazar, tak při přímém prodeji musí administrativu odbavit původní a budoucí majitel. Kromě vlastního podpisu smlouvy o prodeji vozu, předání dokladů a různého dalšího papírování je potřeba vyřešit i přepis vozidla. Víte, co vše potřebujete na převod auta na nového majitele?

Přepis auta - prodávající i kupující mají při převodu své povinnosti

Doporučujeme, aby prodávající nejprve zajistil evidenční kontrolu vozidla potřebnou pro převod na nového majitele. Ta nesmí být starší než 30 dnů. Evidenční kontrolu vám zajistí libovolná STK, poplatky se obvykle pohybují v rozmezí 400 - 600 Kč. Následně je potřeba navštívit dopravní inspektorát (odbor dopravy příslušného městského úřadu), kde je potřeba vozidlo odhlásit a přepsat na nového majitele. Nejjednodušší je, když se tohoto úkonu zúčastní obě strany - kupující i prodávající. Změna - tedy odhlášení původního vlastníka a zapsání nového vlastníka - bude následně zaznamenána ve velkém technickém průkazu, který se předává kupci. Úřad také při převodu rovnou vystaví nový malý technický průkaz na nového vlastníka, původní malý technický průkaz je odebrán.

Pokud se nemůže kupující nebo prodávající vlastního převodu zúčastnit, může jeden druhého pověřit na základě úředně ověřené plné moci k odhlášení nebo přihlášení vozidla. Potřebuje k tomu samozřejmě i příslušné výše uvedené dokumenty. Pokud převod vozidla na nového majitele provádí původní majitel, měl by pak zajistit předání všech potřebných dokumentů novému majiteli.

Stejně je důrazně doporučováno původnímu majiteli zrušit povinné ručení ke dni prodeje. Vyhne se tím případným problémům spojeným s nehodou, kterou by mohl způsobit nový vlastník, ale povinné ručení by bylo stále na původního majitele. Nový majítel vozidla by si tak měl již s předstihem zajistit povinné ručení na své jméno. Pokud bude dodatečně docházet ještě ke změně registrační značky, je lepší povinné ručení vystavit na VIN vozidla.

Poplatky za převod auta na nového majitele? Kdo je hradí?

Kromě již zmiňovaného poplatku za evidenční kontrolu je převod vozu spojen i s dalšími poplatky. Převod vozidla na nového majitele znamená také to, že budete za úkon muset zaplatit poplatek. V době psaní tohoto článku (rok 2020) byl poplatek stanoven na 800,- Kč. Na tom, kdo poplatky uhradí, je možné domluvit se předem a je možné to zanést i do smlouvy. Pokud se však obě strany nedohodnou, tak poplatek ze zákonoa hradí kupující. Není to však jediný poplatek, který na vás možná čeká.

Ekologická daň u starších vozů

Pokud kupujete starší vozidlo, které nesplňuje příslušné emisní normy, zaplatíte ještě tzv. ekologickou daň. V roce 2020 platí, že vozidla splňující emisní normy Euro 3, 4 a 5 se převádějí bez poplatku - ekologické daně. Auta s emisními limity splňující pouze Euro 2 se za převod platí daň 3000 Kč, u Euro 1 je poplatek 5000 Kč. Ojetý vůz nesplňující žádnou normu Euro vás bude stát na ekologické dani 10 000 Kč. Ale pozor - ekologická daň se hradí u převodu vozidla pouze jednou a to poprvé, kdy vznikne státu nárok tuto daň účtovat. Pokud jako kupující budete majitel třetí nebo výše, zjistěte si, zda již některý z předchozích majitelů ekodaň neplatil. Mělo by to být zaneseno ve velkém technickém průkazu.

Rada pro převod na závěr

Celou transakci si důkladně naplánujte a zajistěte si předem rezervaci na úřadě. Mohlo by se totiž stát, že na vás nevyjde v plánovaný den termín a budete čekat zbytečně.



Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

prepis auta
Autor: ulina (host)
Datum: 8.1.2015 v 11.10
je mozne prepsat auto na nekoho a bez nej bez plne mocy, jen tak auto bylo prepsano na mne ja u toho nebyla ani ne podepsala jsem plnou moc jak to muzu resit dekuji za odpoved
RE: prepis auta
Autor: host (host)
Datum: 18.6.2015 v 18.42
ulina: ne, to by nemělo jít, rozhodně ne oficiálně
je to možné?
Autor: Daniel (host)
Datum: 7.7.2015 v 15.46
Zdravím, dnes jsem byl žádat o převod dovezeného auta z Německa. To, že jsem, ač první na řadě, strávil v čekárně, až na mne přijde řada skoro hodinu mne překvapilo nejméně. Je možné, aby si na vydání nových značek a TP, v Praze, dali lhůtu minimálně jednoho týdne? Mne se ta situace tolik nedotkla, auto mne neživí a pouze jsem s ním (bez TP pouze se zelenou kartou) přejel asi o 3 km jinam ... jak má takový člověk, který auto stále potřebuje, odjet domů třeba přes půl Prahy? Chtěl jsem jet o víkendu k vodě a takhle nejspíš nemohu ... Je to možné?
RE: je to možné?
Autor: Dušan Kotyk (host)
Datum: 13.7.2015 v 08.21
Daniel: mám úplně stejné zkušenosti z loňska. Jsem z libereckého kraje aa myslím, že je to úplně běžná praxe.
povinné ručení
Autor: David Krása (host)
Datum: 4.8.2015 v 01.09
Podepsal jsem smlouvu na povinné ručení s pojišťovnou na dobu 3 roky. Má právo mě pojišťovna sankciovat když před uplynutím této lhůty chci auto prodat a zrušit povinné ručení. Nový majitel chce jinou pojišťovnu pro povinné ručení.
RE: povinné ručení
Autor: Redakce
Datum: 5.8.2015 v 11.06
David Krása: Dobrý den, sankce by tam žádná být neměla. Pojišťovnu ovšem musíte neprodleně písemně informovat a požádat o ukončení pojistné smlouvy. Přiložte kopii kupní smlouvy nebo kopii velkého techničáku s vyznačenou změnou vlastníka. Pojištění zanikne ke dni doručení vaší žádosti nebo ke dni vyřazení auta z evidence.

RE: je to možné?
Autor: kopeček (host)
Datum: 10.12.2015 v 19.12
Daniel:
je možné aby úředník poslal majitele vozu domú vozem bez TP a to obou dvou
přepis auta
Autor: Aza51 (host)
Datum: 28.3.2016 v 11.20
po smrtimanžela / 2013/ v dědickém řízení připadlo auto mě/manželka/jelikož ani nemám ŘP chtěla bych teprve nyní auto přepsat na vnučku jak mám postupovat
přepis auta
Autor: Markovský (host)
Datum: 6.9.2016 v 09.19
Technická kontrola byla provedena v měsíci březnu 2016, nyní auto dávám své sestře. Musí se provést znovu TK?
Co dělat když nový majitel nepřijel na evidenčku?
Autor: Jiřka (host)
Datum: 8.9.2016 v 02.16
Prosím poraďte. Prodala jsem auto o víkendu, že v pondělí se nový majitel dostaví na evidenčku a přepis. JE TO 14 DNÍ A ANI MI NEZVEDÁ TELEFON. Hrozí pokuta a já nevím co dělat. Jezdí na mou pojistku, teda hrozí i ztráta bodů atd. Policii jsem to již hlásila, ale moc mi nepomohla.Díky
Co dělat když nový majitel nepřijel na evidenčku?
Autor: Jiřka (host)
Datum: 8.9.2016 v 02.16
Prosím poraďte. Prodala jsem auto o víkendu, že v pondělí se nový majitel dostaví na evidenčku a přepis. JE TO 14 DNÍ A ANI MI NEZVEDÁ TELEFON. Hrozí pokuta a já nevím co dělat. Jezdí na mou pojistku, teda hrozí i ztráta bodů atd. Policii jsem to již hlásila, ale moc mi nepomohla.Díky
přepis auta
Autor: vlasta (host)
Datum: 24.9.2016 v 10.36
dobrý den,manžel mi chce přepsat své auto kolik bude stát přepis a co bude potřebovat k přepisu děkuji Holoubková
Dotaz
Autor: Jirka (host)
Datum: 19.5.2017 v 09.18
Dobrý den,koupil jsem si auto na úvěr,jako majitel je uvedena úvěrová společnos a já jako provozovatel,evidenčku jsem dělal já a přepis úvěrová společnost.Po zaplacení se budu měnit s provozovatele na majitele,kolik mě to bude stát.
Děkuji, odpověď mužete napsat na uvedenou email adresu níže
jiri_ton@volny.cz
prepis auta
Autor: Radka (host)
Datum: 3.11.2017 v 20.36
je možné auto přepsat na někoho kdo nevlastní řidičsky průkaz?
ručení
Autor: don944 (host)
Datum: 30.12.2020 v 11.25
Já jsem se hlavně bál toho aby nemusel potom dál platit povinné ručení, naštěstí bylo na kralmotoru.cz/media/zruseni-povinneho-ruceni-jak-jej-ukoncit pěkně popsáno jak se v tomto případě má postupovat, takže jsem vše bez problémů zrušil.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz