Zánik povinného ručení při změně vlastníka vozidla

14.9.2011  autor:  Lucie Osmanská

Ať už prodáváte, kupujete, stali jste se dědicem nebo vám někdo daroval vůz, je potřeba věnovat pozornost povinnému ručení. Řada lidí se stále mylně domnívá, že povinné ručení zaniká automaticky při prodeji vozidla. Poradíme vám, u kterých orgánů jste povinni ohlásit tuto skutečnost a jak dále postupovat jste-li původní nebo nový vlastník.
Pokud majitel prodává své vozidlo, je povinen tuto skutečnost nahlásit své pojišťovně a také na příslušném orgánu evidence vozidel. Ke zrušení povinného ručení dochází ke dni uvedenému v kupní smlouvě. Podstatné je nahlášení tohoto data pojišťovně, u které je vozidlo zákonně pojištěné, jelikož v pojistných podmínkách mají pojišťovny stanoveno datum ukončení smlouvy ke dni doručení žádosti. To je důležité pro pojistníka kvůli nároku na vrácení pojistného. Kupující by si měl před koupí vozidla zřídit pojistnou smlouvu na základě uvedení VIN kódu nebo SPZ (jinak jezdí vozidlem, které nemá zákonné pojištění a nese tudíž plnou zodpovědnost za škodu, kterou by způsobil), pokud ke koupi nedojde, smlouvu do týdne zruší, aniž by cokoliv platil.
Původní majitel musí splnit oznamovací povinnost vůči registru silničních vozidel, neboť je veden v evidenci policie jako jeho držitel – je třeba odevzdat velký technický průkaz, uvede jméno a adresu nového majitele, dojde tak k přepisu vozidla. Potřebné dokumenty doporučeně odešle novému vlastníkovi, jenž je povinen jít na STK, kde mu provedou tzv. evidenční prohlídku (vystaví doklad o evidenční prohlídce), poté přihlásí vozidlo na své jméno (uhradí poplatek ve výši 800 Kč) a bude mu přidělena nová registrační značka (pokud však kupující pochází ze stejného kraje jako prodávající, může si současnou značku ponechat).
S podáním výpovědi pojistné smlouvy si můžete od pojišťovny vyžádat potvrzení o délce a průběhu pojištění, které budete potřebovat při uzavírání nové smlouvy (tyto údaje však bývají dostupné pojišťovnám nebo pojišťovacím zprostředkovatelům online na webu Kanceláře pojistitelů).
V případě smrti zaevidovaného držitele vozidla vykonává povinnosti vlastníka vozidla jeho dědic (až do okamžiku nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví), v případě více dědiců ten, který k tomu byl ostatními dědici pověřen. Nebyl-li nikdo pověřen, pak tyto povinnosti vykonává správce dědictví. Nebyl-li nikdo z více dědiců pověřen ani nebyl určen správcem dědictví, vykonávají povinnosti vlastníka vozidla dědici společně a nerozdílně. V případě smrti pojistníka přecházejí práva a povinnosti z pojištění odpovědnosti do doby nabytí právní moci usnesení o nabytí dědictví na dědice společně a nerozdílně.

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

Dlužné pojistné
Autor: Miroslav Vlk (host)
Datum: 26.10.2011 v 15.05
Dobry den prosim vas o radu v oblasti ochrany byvaleho vlastnika vozidla tudis me osoby.Muj automobil byl prodán jiné osobě na základě kupní smlouvy bylo vozidlo odhlašeno z mého jmena a převedeno na nového majitele.Tyden po odhlašení mého vozu bylo opět na základě kopie velkého tech.průkazu zrušeno zákonné pojištění a těď po roce svaz českých pojistitelů uplatňuje jakousi vymyšlenou úhradu dluhu ve vysi 4600Kč v jejich obsílce je uvedeno dlužné období začátkem data až po zruseni zákonného pojištění a odhlášení z mého jména.Prosím o radu na jaký orgán se obrátit?S Českým svazem pojistitelů se nedá komunikovat zasilal jsem jim dohledanou kopii vel.tech průkazu s datem odhlášení z mého jména zároveň také kopii o zániku pojístné smlouvy z důvodu prodeje,ale oni chtějí stále uplatňovat nárok placení pojistného.Předem děkuji za rady a případnou pomoc.S pozdravem Miroslav Vlk
dlužné pojistné
Autor: Redakce
Datum: 26.10.2011 v 19.57
Vážený pane Vlku, stejný případ měl můj známý, kterému přišla složenka na zaplacení částky kolem 3 tisíc korun. Bohužel jí musel zaplatit. Pokud s vámi český svaz pojistitelů nekomunikuje elektronickou poštou, pokuste se váš případ vyřešit telefoniky. Jestli nebudete ani tak úspěšný, poraďte se s právníkem.
Zánik pojistky vozidla
Autor: Petr Nedbal (host)
Datum: 3.8.2013 v 11.17
Dobrý den,
stala se mi taková záležitost. Prodal jsem vozidlo 3.6. a 15. 6. nový majitel vozidlo naboural. To jsem nevěděl. Výpověd do pojištovny s kopií kupní smlouvy (datem prodeje 3.6.) jsem poslal až 20.6.. Pojišťovna mi ted hrozí ztrátou bonusů?
Je zákonem určeno, že pojistná smlouva zaniká dnem prodeje vozidla? Nebo je zákonu nadržazena smlouva pojistného s pojistnými podmínkami pojišťovny, kdy ukonční pojistku až po doručení oznámení této skutečnosti a tím nereflektují datum prodeje vozidla?

Resp. Co když v den prodeje vozidla nový majitel vozdilo nabourá? Původní majitel v tento den odešle pojištoně info o zrušení, ale to nestihne v ten samý den dojít?
To jde vždy automaticky za původním majitelem?

Děkuji Vám poředem za Vaší reakci

Zdraví Vás
Petr Nedbal
RE: Zánik pojistky vozidla
Autor: Láďa (host)
Datum: 23.4.2014 v 21.21
Perfektni dotaz...z textu autorky prave toto neni jasne..odpovedel vam na nej nekde jinde nekdo? diky
RE: RE: Zánik pojistky vozidla
Autor: Redakce (host)
Datum: 12.5.2014 v 19.20
Láďa: Podle zákona č. 168/1999 Sb. zaniká povinné ručení v okamžiku, kdy pojistník oznámí pojišťovně, že vozidlo prodal nebo došlo jinak k převodu vlastnictví k vozidlu (dědictví, dar, apod).
V případě prodeje platí, že pro zánik povinného ručení musí prodávající oznámit písemně pojišťovně, že došlo k převodu vlastnictví. Podstatné u prodeje je tedy oznámení, že došlo k prodeji. Dokud to prodávající pojišťovně neoznámí, povinné ručení běží dál a pojistník musí platit pojistku bez ohledu na to, zda vozidlo vlastní nebo provozuje či nikoliv. A to i přesto, že nový majitel již na vozidlo uzavřel svoje povinné ručení.
Ovšem pozor, nový majitel zase musí počítat s tím, že když vůz koupí, tak na něj již jednou uzavřené pojištění nepřechází a je potřeba si vše znova zařídit. Ideálně současně s koupí vozidla.
Podle našeho neodborného názoru se domníváme, že pojišťovna vám ztrátou bonusů hrozí oprávněně (na základě zákona) a to i přesto, že plnění pojistné události by bylo patrně kryto z povinného ručení již nového majitele. Zda je to morálně v pořádku, to už je jiná otázka.
Doporučujeme ovšem celou událost zkonzultovat s odborníky - nezávislými pojišťovacími poradci. U pojišťovny se zeptat můžete také, ale domníváme se, že pojišťovny nemusí sdělit celou pravdu a řeknou vám to, co je nejvýhodnější pro ně a nikoliv pro vás.
Odhlášení vozidla
Autor: Jirka (host)
Datum: 18.9.2017 v 12.34
Dobrý den prosím vás o možnou radu.
V roce 2001 jsem prodal os.auto přes autobazar s tím že potřebné náležitosti ohledně úřadů provede autobazar,tentýž den jsem zrušil povinné ručení.Bohužel po 11 letech jsem náhodou zjistil že auto je stále v registru na moje jméno.Sepsal jsem žádost o vyřazení vozidla s potvrzením od pojištovny že pojištění bylo zrušeno z důvodu změny vlastníka.Prodejní smlouvu jsem po 10 letech zlikvidoval takže smlouvu o prodeji nemám a tím pádem registr vozidel bez prod.smlouvy nechce vozidlo odhlásit.Vím že mojí chybou je neodhlášení hned po prodeji.
Předem děkuji za možnou radu jak dál. Jirka.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz