Zánik povinného ručení a havarijního pojištění

1.9.2011  autor:  Lucie Osmanská

Sjednáváte-li si pojištění pro váš vůz, jeho zřízení nebývá složité, stačí si pouze vybrat vhodnou pojišťovnu a pojištění je možné si zřídit i online přes internet. Výpověď pojistné smlouvy však už tak jednoduchá není a pokud si vše nepohlídáte, může se stát, že se vám to ani nepodaří.

Nejčastější skutečnosti, na základě kterých může zaniknout pojistná smlouva:

1) Změna vlastníka vozidla
Povinné ručení je ukončeno ke dni, kdy pojistitel ohlásí pojišťovně, že došlo k převodu vlastnictví. Ke zrušení tedy nedochází ke dni skutečného prodeje, ale až ke dni, kdy dojde k nahlášení této skutečnosti (nejlépe je přiložit také kopii kupní smlouvy). Pojišťovna má právo na pojistné do konce měsíce, ve kterém pojištění zaniklo, tzn. do konce měsíce, kdy jí byl nahlášen převod auta. Změnu ve vlastnictví je oprávněn nahlásit jak původní vlastník vozidla, tak i vlastník nový.
2) Vyřazení z evidence
Je-li vozidlo vyřazeno z registru respektive evidence vozidel ať už dočasně nebo trvale, povinné ručení zaniká. Zanikne-li vozidlo, které podléhá evidenci vozidel, je dnem zániku pojištění odpovědnosti den jeho trvalého vyřazení z evidence vozidel. Pojistník je povinen tuto skutečnost doložit pojišťovně technickým průkazem se záznamem o trvalém vyřazení vozidla z evidence, je-li vozidlo vyřazeno dočasně, je potřeba pojišťovně dodat velký technický průkaz se záznamem o dočasném vyřazení vozidla.
3) Odcizení vozidla
Okamžikem odcizení vozidla povinné ručení zaniká. Nelze-li okamžik odcizení zjistit, platí, že bylo odcizeno dnem, kdy policie přijala oznámení o odcizení vozidla.
4) Neplacení pojistného
Ukončení pojištění z důvodu jeho neplacení je stanoveno ke dni, který následuje po marném uplynutí lhůty pro jeho zaplacení. Jedná se o období, které musí být delší než jeden měsíc.
5) Uplynutím doby, na kterou bylo pojištění sjednáno
6) Dohoda, výpověď

Další možností zániku pojištění je dohoda obou stran, tzn. mezi pojistitelem a pojistníkem. V této dohodě musí být určen okamžik zániku pojištění a dohodnut způsob vzájemného vyrovnání závazků.
Smlouvu o povinném ručení můžete vypovědět také v případě, kdy pojišťovna upraví výši pojistného, a vy s touto úpravou nesouhlasíte (výpověď musí být doručena písemně do jednoho měsíce od doručení sdělení o úpravě pojistného). Je také možné pojistnou smlouvu vypovědět do dvou měsíců od počátku pojištění.

Při každém zániku či zrušení pojištění jste povinni odevzdat pojišťovně doklad o pojištění a zelenou kartu. Bez jejich vrácení pojišťovna nevydá Potvrzení o době trvání pojištění odpovědnosti a o jeho škodném průběhu, které je nutné pro uplatnění bonusu při uzavírání nového pojištění.
Chcete-li si převést povinné ručení, nejprve musíte odeslat své dosavadní pojišťovně písemnou výpověď pojistné smlouvy. To je nutné provést alespoň šest týdnů před skončením pojistného období. Ve výpovědi bystě měli uvést své jméno, bydliště, číslo pojistné smlouvy povinného ručení, datum a váš podpis. Pokud hodláte vozidlo dále používat, je nutné si sjednat nové povinné ručení.


Zrušení havarijního pojištění

Zrušení havarijní pojištění má stejné náležitosti jako povinné ručení. Nejčastěji dochází ke zrušení pojištění k výročnímu datu jeho uzavření, tímto způsobem ukončené pojištění je bez poplatků a dalších sankcí. Při zrušení havarijního pojištění je nutné podat písemnou výpověď pojišťovně. Podstatné je dodržet lhůtu šesti týdnů před výročním datem, jinak se má za to, že havarijní pojištění dále pokračuje.
Další možnosti zrušení havarijního pojištění:
1) Dohoda – majitel vozidla se dohodne s pojišťovnou o ukončení spolupráce,
2) odstoupení od smlouvy do dvou měsíců od jejího uzavření bez udání důvodu,
3) převod vozidla na jinou osobu – je možné pojištění zrušit ke dni převodu vozidla,
4) zánik vozidla – převedení do depozitu nebo odhlášení z registru vozidel.

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

Zrušení havarijního pojištění
Autor: Pavel (host)
Datum: 18.1.2012 v 19.28
Dobrý den,
zrušil jsem havarijní pojištění, bohužel jsem to však nestihl 6 týdnů před ukončením (na pobočce mi však řekli, že je to ok a mám podepsaný dokument o zrušení).Pojišťovna mi však teď sdělila, že jsem to nestihl, mám smůlu a musím zaplatit. Vy zde píšete, že mohu odstoupit do dvou měsíců od uzavření.
1) pokud došlo k prodloužení smlouvy, bere se to stále jako uzavření smlouvy?
2) pokud jsem již pojištění zaplatil, dostanu peníze zpět?
3) Podle jakého zákona (odstavec, paragraf, ...) mohu zrušit havarijní pojištění? Pojišťovna se odvolává, že již není možnost, jak toto zrušit.
Děkuji a s pozdravem
Pavel Kadeřábek
Generali pojišťovna
Autor: Jan Hlavačík (host)
Datum: 14.3.2012 v 00.54
Dejte si pozor na Generali pojišťovnu,zrušil jsem auto na vrakovišti 20.12 2008 a oni požadovali platit ještě za duben následujícího roku.Náš soud ,jemuž zřejmě nenapovídá chytrá horákyně,jejich nárok potvrdil a přikázal mi zaplatit.sice pouze cca 1500,- ale náklady řízení 12000,-.Jsou to hajzlové oba
zrušeni havarijního pojištění ,,kdy dát výpověd
Autor: jelinek vaclav (host)
Datum: 20.10.2012 v 19.47
dobrý den ,,chci zrušit havarijní pojištění,,lízing mi končí 13.3.2013..do té doby pojištění musím platit...povinné ručení si u vás nechám,,,kdy mám dát vypověd abych neměl nějaké pokutu prosím odpověd na inka2808@seznam.cz děkuji...Jelínek vaclav...
zruseni havarijniho pojisteni
Autor: josef (host)
Datum: 22.11.2012 v 19.01
zdravim kamaradovui v lete ukradli havarijne pojistenou motorku a pojistovna chce doplatit dalsi pojistne asi na rok dopredu,je to vubec mozne?diky za odpoved
Dálniční znamka
Autor: Irena (host)
Datum: 17.10.2022 v 21.49
Chtěla bych se zeptat jak je to s dálniční známkou při prodeji vozidla.Dekuji Irena

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz