Vybíráme ojeté auto přes inzerci

7.11.2012  autor:  placená inzerce

Koupě ojetého vozu přes inzerci aut je jedním ze způsobů, jak si sehnat jednoduše, poměrně rychle a za dobrou cenu auto dle vlastních představ. Nespornou výhodou online inzerce je velmi velký výběr aut, možnost si tyto nabídky mezi sebou porovnávat a v klidu si vybírat přímo z domova. I tak je ale vhodné vědět, na co si dát pozor při výběru ojetého auta, aby jeho koupě byla opravdu výhodná.  Rozebrali jsme pro vás ceny a rizika spojená s koupí.

Sezónní vlivy na ceny ojetých vozů
Cena ojetého vozu
je bezpochyby nejdůležitějším prvkem při rozhodování. Samozřejmě jsou důležité i ostatní parametry vozidla, ty se ovšem oproti ceně nemohou měnit. „Obecně platí, že výhodněji lze koupit ojeté vozy na začátku léta a následně začátkem zimy, kdy je nízká poptávka a proto ceny aut klesají,“ říká Jan Mráz z inzerce aut Avízo. Důvody jsou jasné, léto je období dovolených a prázdnin a v zimě výběr vozu velmi často znepříjemňuje počasí. I když se ekonomická krize podepsala i na cenách automobilů, včetně těch ojetých a ceny nyní klesají v průběhu celého roku, stále můžeme sledovat zmíněné výkyvy cen. Například Škoda Fabia(rok výroby 2004) šla koupit minulý rok v zimě průměrně za 85 tisíc Kč, na jaře se cena vyšplhala na 95 tisíc Kč.
 

Zdroj: Autobazar.Avizo.cz

Peugeot 206 (rok výroby 2006) se minulý rok v létě dal pořídit cca za 105 tisíc Kč a na podzim jeho cena stoupla až na 125 tisíc Kč.
 
 

A co se luxusnějších vozů týče, například Volkswagen Passat (rok výroby 2008) se mimo zmíněné sezóny prodával průměrně za 280 tisíc Kč a v sezónách i za cca 320 tisíc Kč.
 

Podrobný vývoj cen v grafu, ze kterého pocházejí tyto data, nabízí zmíněné inzertní noviny Avízo.cz na svých stránkách.

Mimo roční období se na cenách podepsala emisní daň pro auta starší 10 let, která byla zavedena v roce 2009. U ojetých vozů mladšího roku výroby lze zase očekávat pokles ceny, pokud výrobce uvede na trh novou verzi vozu nebo jeho facelift. Podobně s cenou ojetých vozů pohne i pokles cen nových vozů stejného modelu.

Rizika spojená s nákupem ojetého vozu
Nákup ojetého vozu samozřejmě provází více rizik v porovnání s úplně novým vozem, lze se ale na ně připravit. Původ vozu je nejčastěji skloňovaný dotaz a kvalitní prodejce nebo bývalý majitel by vám měl o tomto poskytnout veškeré informace. Jinak ale můžete po získání VIN vozu jednoduše prověřit auto po internetu a zjistit tak, zda není odcizené nebo není předmětem exekuce. Více informací o těchto rizikách lze také získat na stránkách Sdružení na ochranu vlastníků automobilů (SOVA). Co se týče původu, jistě se ptejte i na předchozí využití vozu, zda byl firemní, z autopůjčovny nebo předváděcí apod. Lze si tak udělat obrázek o tom, jak bylo s vozem nakládáno.

A tím se dostáváme k technickému stavu vozidla. Pokud toto není zrovna váš obor, není nic lepšího než si nechat zkontrolovat vůz u nestranného technika. Částka, kterou do této prohlídky investujete, vám může ušetřit opravy rizik, které by laik na autě nenašel. Stav tachometru je každopádně věc, na kterou se nevyplatí spoléhat. V České republice je stáčení tachometru běžná záležitost a proto je lepší se více zaměřit na samotný technický stav vozidla. Ideální je, pokud máme spolu s vybraným vozem k dispozici servisní knížku. A i tak, určitě nepodceňujte zkušební jízdu.

V každém případě nad sebou nenechte zvítězit emoce.  Ať má auto sebelepší vzhled nebo velice výhodnou cenu, vždy jej důkladně prověřte. Předejdete tak investicím do oprav nedostatků vozu, které byste při unáhleném rozhodnutí mohli přehlédnout.

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz