Příprava karoserie na zimu

23.9.2013  autor:  Redakce

Zima je opět před námi a my bychom se měli informovat o tom, jak se vlastně správně postarat o karoserii vozu. Velmi chladné počasí je pro automobil nejnáročnějším obdobím, na co bychom tedy neměli zapomínat, aby karoserii během zimního období nezlikvidovala koroze nebo posypová sůl?

V zimě je automobil potřeba chránit před spoustou nepříznivých vlivů. Na začátek byste si měli prohlédnout lak, jestli někde není poškozený - i malé škrábance. Tato místa je nutné alespoň znovu přelakovat, jinak by se mohla stát ideálním aspektem pro zrod koroze. Lak vyberte podle velikosti poškození - prodává se jak ve sprejích, tak i v lakovacích tužkách. To nejmenší, co pro karoserii můžete udělat, je nechat si vůz navoskovat. Oplachový vosk vydrží chránit karoserii několik týdnů. Pokud byste preferovali dlouhodobější ochranu, doporučujeme ještě automobil naleštit přípravky s akrylátoteflonovou bází.

 

I v průběhu zimy byste neměli zcela vynechávat myčku. Kdykoliv zrovna nebude sníh, využijte situace a nechte si umýt a navoskovat podvozek. Pokud chcete ochranu vozu ještě rozšířit, můžete pryžová těsnění dveří a oken ošetřit silikonovým olejem, případně indulunou nebo glycerinem. Je vhodné ještě před začátkem mrazů a sněhu ošetřit též pryžové a díly karoserie vyrobené z plastu za pomoci speciálních přípravků. Každý vůz je již od výroby chráněn proti korozi, ovšem nástřikem dutin rozhodně nic nezkazíte.


Foto: foter.com

Laky na auto jsou dostupné v různých variantách. Barvu laku zvolíte dle barvy automobilu, cena laku ve spreji značky Starline se pohybuje kolem 100 korun, můžete si pořídit i objemnější balení, kde je cena ovšem vyšší. Vosky na auto seženeme v různých barvách a provedeních, běžně se pohybují od 200 do 500 korun, případně od značky Sonax kolem 1000 korun. V případě, že s voskováním nemáte dostatečné zkušenosti, můžete si jednoduše nechat auto navoskovat u profesionálů.

K leštění automobilu můžeme použít přípravek ve spreji Hoppe’s, který slouží pro suché namazání. Jeho cena se pohybuje kolem dvou set korun. Silikonový olej pořídíte nejčastěji ve spreji, naleznete velké množství druhů, poněvadž je jeho použití více univerzální. Jeden sprej můžete pořídit přibližně za sto korun. Na čištění a ochranu pryže můžete použít též speciální sprej od Sonaxu, který nepřesáhne svou cenou 200 korun.

Zdroj foto: foter.com

Příprava karoserie na zimu-
Příprava karoserie na zimu-

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

:)
Autor: Martin (host)
Datum: 25.7.2018 v 11.11
Já má mám lepší zkušenosti s těmito přípravky: 2din.cz/autokosmetika-exterier/ :)
re
Autor: Stanislav (host)
Datum: 18.10.2018 v 11.30
Dobrý den
kouknete jeste sem united-c.cz/ochrana-laku-v-zimnim-obdobi/
je tu par tipu jak ochranit lak pred zimou
napr ja mam keramiku

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz