Nákup vozu v autobazaru

21.3.2013  autor:  Redakce

S příchodem jarního období roste i zájem motoristů o obměnu vozového parku. Jednou z možností je nákup vozu v autobazaru. V dnešní době nabízí autobazary mnoho značek a modelů vozidel, čímž se potenciálním kupcům nabízí větší výběr požadovaného vozidla. Přečtěte si pár rad, které by vám výběr vozu v autobazaru měly usnadnit.

S výběrem auta v autobazaru doporučujeme začít na internetu. Díky různým funkcím si u vozu vyfiltrujete konkrétní parametry, které vás nejvíce zajímají, a dostanete předběžnou cenu vozu. Pokud je odpovídající vašim finančním možnostem, stačí konkrétní autobazar navštívit a vůz si osobně prohlédnout.

Prohlídka vozidla v autobazaru

Dalším krokem k nákupu vozu v autobazaru je jeho prohlídka. Domluvte si termín prohlídky, a pokud autům příliš nerozumíte, vezměte si sebou odborníka, který vůz řádně zkontroluje.  Nejprve proveďte vizuální kontrolu vozu zvenčí. Kvůli možné korozi se zaměřte na podběhy, nárazníky, přední hranu kapoty, okraje blatníků a spodní část dveří. Abyste vyloučili, že vůz je po havárii, měly by být všechny spáry mezi jednotlivými díly karoserie stejné. Pokud se jejich šířka liší, berte to jako varování a prodejce by vám k tomu měl něco říct. Další kontrolou je interiér. Vyzkoušejte, zda fungují všechny mechanické a elektrické ovladače – stahování okének, klimatizace, atd. Velký význam věnujte počtu najetých kilometrů. Kontrolou pedálů, ruční brzdy, volantu a čalounění sedadel orientačně zjistíte, zda počet kilometrů odpovídá skutečnosti. S tímto problémem se kupující často setkávají při výběru vozu. „Beztrestnost přetáčení tachometrů vnímáme jako opravdu závažný problém. Podle našich informací může mít takzvaně stočený tachometr až třetina ze zhruba 400 tisíc ojetých vozů na trhu“, říká Tomáš Svoboda, ředitel nákupu Auto Esa. Zkušenosti s problémem stáčení tachometrů je i dnes velice diskutovaným tématem v různých internetových fórech.

Zkušební jízda vozu

Zkušební jízda je při prohlídce vozu samozřejmostí a prodejce by jí měl umožnit. Při zapnutí klíčku sledujte palubní přístrojovou desku, respektive jednotlivé symboly, které se rozsvítí. Ty by měly postupně jedna po druhé zhasínat. Pokud zhasnou dva symboly zároveň, může být některý systém kabeláží propojený s druhým a tudíž nefunkční. Po nastartování poslouchejte chod motoru, nemělo by být slyšet nepříjemné klepání, vrzání, apod. Při zkušební jízdě vypněte rádio, vyzkoušejte zařadit všechny rychlostní stupně, zaměřte se na chod spojky a nožní brzdy. Na vhodném místě dejte kola do rejdu a s vozem se točte dokola, to samé udělejte na druhou stranu. Tímto otestujete případné klepání v místě kulových čepů, tlumiče, atd. Máte-li z vozu dobrý pocit a téměř nic nebrání jeho koupi, nechte si k vozu ještě předložit servisní knihu a zkontrolujte počet klíčů.

Koupě vozu na splátky nebo v hotovosti

Důležité je také to, jakou formou budete vůz financovat. Nejlepší způsob je zaplatit vůz v hotovosti. Nemusíte tak řešit měsíční splátky a hlavně vůz zbytečně nepřeplatíte. Nemáte-li dostatečný finanční obnos na celkové zaplacení vozu, v úvahu připadá možnost koupě vozu na splátky. Ale pozor, i ta je podmíněna několika faktory. „Podmínka finančních partnerů pro poskytnutí úvěru je, že klient nesmí být ve výpovědní lhůtě a ve zkušební době“, říká Jiří Šilhánek, manažer prodeje Auto Esa. Pokud toto splňujete, máte stálý příjem, zaměstnání na trvalý pracovní poměr a jste bez dluhů, není důvod zamítnout koupi vozu na splátky.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz