Jak se nespálit při nákupu ojetiny? Tyto rady vám pomohou

30.5.2020  autor:  placená inzerce

Ojeté vozy patří u prodejců aut stále k žádanému segmentu. Na co si dát pozor, pokud se chystáte pořizovat si „ojetinu“?

Ujasněte si, co chcete

Nejprve je samozřejmě nutné si, podobně jako při koupi nového automobilu, ujasnit, jaké auto vlastně hledáte. Potřebujete praktický a prostorný automobil vhodný pro rodinu nebo hledáte spíše sportovně laděný model? Klíčem k úspěšnému výběru je realisticky si ujasnit vlastní očekávání.

Ideální je, pokud svou volbu dokážete zredukovat na omezené množství značek a modelů. Jen tak se v poměrně rozsáhlé nabídce neztratíte. Až si svůj výběr zúžíte, zaměřte se na co nejpodrobnější dohledání informací o vybraném vozidle. Pomůže vám internet.

Dbejte na stav, ne na cenu

Ačkoli cena může být zásadně limitujícím faktorem pro nákup, rozhodně není na místě se řídit pouze podle cenovky. Prioritně záleží na tom, v jakém stavu je vozidlo a jak s ním celkově bylo zacházeno.

Řada kupujících se však v tomto směru nechá ukonejšit minimálním počtem najetých kilometrů nebo mladším rokem výroby. To jsou parametry sice nijak nepodstatné, ale také rozhodně ne stěžejní. Pečlivě udržovaný a servisovaný vůz s vyšším nájezdem i staršího data však může v konečném důsledku být daleko lepší volbou než „papírově“ zachovalejší model.

Velmi dobrou radou je nekupovat ojetý automobil tak, abyste stanovený rozpočet vyčerpali na maximum. Nechte si určitou finanční rezervu. Později se vám může hodit pro případné opravy. U ojetého automobilu je víceméně nutné s pozdějšími investicemi počítat.

Autobazar, soukromník nebo autorizovaný prodejce?

Až si výše zmíněné ujasníte, budete postaveni před otázku, kam se pro něj reálně vypravit. Možnosti jsou v zásadě tři, a to soukromý prodejce, autobazar nebo prodejce autorizovaný.

Z hlediska serióznosti lze za nejlepší rozhodnutí určitě považovat autorizovaného prodejce, který nabízí automobily konkrétní značky. Zejména větší autobazary klientům slibují řadu výhod a například i právní služby. Méně výhodná bývá taková koupě z hlediska ceny. U soukromého prodejce vůz pořídíte zpravidla levněji. Vystavujete se však riziku zejména ohledně záruky.

Spoléhejte se na sebe

Při rozhodování dbejte zejména v autobazarech a při soukromém prodeji výhradně na vlastní úsudek a nedejte se přesvědčit líbivými argumenty prodávajícího. Potřebuje totiž především automobil prodat a vydělat na vás. Zaměřte se na to, co říká servisní knížka. Mnoho napoví i přímo vystupování samotného majitele, jedná-li se o osobou soukromou.

Na nákup si vyhraďte dostatek času. Zkuste se zcela oprostit od emocí a na automobil se dívejte realisticky. Pokud například neumíte objedktivně posoudit stav tlumičů, vezměte si s sebou na prohlídku někoho zkušenějšího. Nejlépe uděláte, můžete-li využít například známého mechanika. Určitě také trvejte na testovací jízdě.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz