Antiradar jako prevence?

6.7.2012  autor:  Lucie Osmanská

Pokud chcete být informováni o úsecích měřených policií, pořiďte si antiradar, respektive pasivní radarový detektor. V řadě zemí je jeho použití trestné, v České republice jej však můžete nechat zapnutý na předním skle bez jakéhokoliv postihu. Kolik vůbec takový antiradar stojí? A ve kterých zemích je ilegální?
Antiradary jsou řízeny mikroprocesorem, jenž vyhledává automaticky radary a pokud je nalezne, varuje řidiče zvukovým i světelným signálem. Detektor radaru sice upozorní na laserové měřiče, ale ne vždy v dostatečném časovém předstihu z důvodu rozdílů v měření principu lasery. Proto se doporučuje používat kombinaci detektoru radaru s laserovou ručičkou.
Používání přenosných radarových detektorů není v České republice omezeno žádným zákonem nebo vyhláškou. Zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb., který platí od 1.7.2006, zakazuje jen použití takových aktivních prostředků, které mohou rušit nebo jinak omezovat činnost radarů. Použití pasivních radarových detektorů tento zákon nijak neomezuje ani nezakazuje. V paragrafu §3 odstavec 4 je uvedeno:
„Nikdo nesmí používat technické prostředky a zařízení, která znemožňují nebo ovlivňují funkci technických prostředků používaných policií nebo Vojenskou policií při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.“ Protože pasivní radarové detektory neovlivňují ani neznemožňují funkci radarů, není jejich použití tímto zákonem zakázáno. Vlastnictví aktivní laserové rušičky není u nás také žádnou zákonnou normou omezeno.

Rozeznáváme několik typů detektorů:

aktivní – tato zařízení aktivně ruší policejní radary
pasivní – nijak neovlivňuje činnost policejního radaru, jeho užívání je legální a zákon jej nezakazuje

pevný – reaguje na delší vzdálenost, vyšší výkonnost, vyšší uživatelský komfort a diskrétnost, instalaci je lépe svěřit odbornému servisu, kde vám optimálně umístí vnější radarovou anténu pro lepší dosah detektoru, vyšší cena (např.: BELTRONICS 975 EURO, cca 25 000 Kč)

přenosný – snadná instalace a přenositelnost, nevýhodou je nižší citlivost oproti pevným detektorům (např.: BELTRONICS RX65 INT CZ v. EURO, cca 16 000 Kč)

laserové ručičky - jsou zařízení, která pomocí algoritmů a laserových čidel vysílají proti měřící pistoli protipulsy, tímto způsobem měřící zařízení účinně „matou“ a tím zamezují změření rychlosti měřeného vozidla, autu vybavenému laserovou rušičkou prakticky není možné změřit rychlost, náročnější instalace a vyšší cena (např.: ANTILASER G9 TRIPLE RX2, cca 30 000 Kč)

Pasivní antiradar funguje tak, že prohlíží pásmo, ve kterém pracují radary používané pro měření rychlosti, a v okamžiku, kdy takový radar zjistí, upozorní o tom řidiče v dostatečném předstihu. Nijak tedy neruší radar, ale pouze podává informace o tom, že v dosahu desítek nebo stovek metrů je umístěno zařízení k měření rychlosti. Pokud policie odhalí aktivní detektor, musí být navíc přítomen i správní úředník, aby vozidlo mohl nechat zabavit a prohlédnout znalcem. Pokud někdo používá neschválený antiradar, hrozí mu ve správním řízení pokuta až sto tisíc korun. Například v Německu je dlouhodobě zakázáno používat tato zařízení. Stejně tak i v Rakousku nebo Švýcarsku.

Pozor byste si však měli dávat na nové policejní passaty, které dokáží měřit rychlost i za jízdy.

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz