Jak zvládnout reklamaci auta

8.4.2012  autor:  Lucie Osmanská

Koupili jste si ojeté vozidlo v autobazaru nebo od soukromého prodejce, na kterém se po nějaké době objevila závada, jež nemohla být způsobena běžným opotřebením? Ze zákona máte nárok se bránit a takové auto reklamovat. Pokud nevíte jak, přečtěte si následující článek, ve kterém naleznete odpověď.

Podle Občanského zákoníku (§ 626 odst.3) máte právo u prodávajícího uplatnit právo z odpovědnosti za skryté vady do 24 měsíců po převzetí vozidla (prodávající může tuto dobu po dohodě s vámi zkrátit, ne však méně než na 12 měsíců). Prodávající je povinen vás před prodejem informovat o veškerých závadách (podle § 10 odst. 6 Zákona o ochraně spotřebitele). Pokud se objeví jakákoliv závada do půl roku po prodeji, zákon předpokládá, že musela existovat již při prodeji. Jestliže se prodejce tomuto nařčení brání, musí prokázat opak. Pokud se však závada objeví až po půl roce, vy jako kupec musíte prokázat, že závada na voze musela být již před prodejem. Prodejce však neodpovídá za vady způsobené běžným opotřebením (např.: sjeté pneumatiky).
Podle Obchodního zákoníku (§ 428) máte také dvouletou záruku na uplatnění práva ze skrytých vad. Je ale vymahatelná pouze za přesně specifikovaných podmínek, především splnění povinnosti kupujícího prohlédnout co nejdříve vozidlo s vynaložením odborné péče.

Jestliže se rozhodnete uplatnit reklamaci, jste nuceni nechat auto v tom stavu, v jakém se u něj projevila závada, nesmíte tedy vůz nechat opravit (poté byste ztratili nárok na náhradu škody). Pokud tedy hodláte závadu skutečně reklamovat, jste povinni, pokud se jednalo o prodej od podnikatele (např.: bazar), v první řadě sepsat reklamační protokol.
S okamžikem uplatnění reklamace běží třicetidenní lhůta pro její vyřízení. Jestliže do té doby prodejce problém nevyřeší, máte právo od smlouvy odstoupit. Prodávající však může reklamaci odmítnout. V takovém případě je nejlepší nechat si zpracovat znalecký posudek a v reklamaci pokračovat. Pokud ani poté u prodejce neuspějete s nárokem na reklamaci, obraťte se na soud, nejlépe se znaleckým posudkem. Náklady na advokáta lze potom uplatnit v rámci oprávněné reklamace. Jestliže prodejce s vaší reklamací souhlasí, je třeba sepsat, na jakém způsobu nápravy se s vámi dohodl (poskytnutí slevy, oprava, apod.). Teprve potom můžete své vozidlo nechat opravit.

Na co si dát pozor při podpisu smlouvy o koupi vozu:

1. jak stojí a leží – prodávající nemá žádnou odpovědnost za případné skryté vady na voze

2. bez závad - kupující má v případě sebemenší závady nárok na odstoupení od smlouvy

3. rozhodčí doložka – pokud jste podepsali smlouvu obsahující tuto doložku, v případě sporu s prodávajícím se tím můžete dostat do méně výhodné právní pozice (v případě, že smlouva rozhodčí doložku neobsahuje, řeší spor soud)

4. je nezákonné, aby si bazar ve smlouvě vyjednal, že případné závady budete řešit pouze s původním majitelem, že jako prodávající nenese žádnou zodpovědnost nebo aby podmiňoval odpovědnost za vady provedením servisní prohlídky ve spřáteleném servise

5. omezení záruky – pokud smlouva obsahuje tuto zmínku, raději ji nepodepisujte

Při podpisu kupní smlouvy si dejte také pozor na to, kdo vystupuje v roli vlastníka prodávaného vozidla. Ve většině případů je jím autobazar, pokud však původní majitel dal bazaru pouze plnou moc k zastupování v prodeji, situace bude pro vás komplikovanější. V tomto případě byste totiž veškeré reklamace museli řešit s ním a také se liší lhůta, ve které máte možnost vozidlo reklamovat:

1. reklamace vozu pořízeného v autobazaru – záruční lhůta 2 roky
2. reklamace vozu pořízeného od soukromé osoby (nepodnikatele) – záruční lhůta 6 měsíců

Pro reklamaci nemusí být důvodem pouze zatajení skryté vady. Vůz máte právo reklamovat i v případě, kdy informace v kupní smlouvě nebyly pravdivé nebo prodávající vám některé zatajil. Popis technického stavu uvedeného ve smlouvě musí být vždy pravdivý. V opačném případě máte ze zákona nárok se bránit a máte také vysokou šanci na vyhrání případného sporu.
V případě, že se rozhodnete složit zálohu na auto, ta musí být vždy vratná, i když se poté rozhodnete jej nekoupit. Tady se raději vyvarujte smlouvám, ve kterých by vám bazar chtěl vyúčtovat pokutu ze zálohy v případě odstoupení.

S případnými nejasnostmi nebo žádostí o radu se můžete obrátit na Sdružení obrany spotřebitelů České republiky (SOS): http://www.spotrebitele.info/

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

reklamace
Autor: Dominik (host)
Datum: 12.4.2012 v 22.33
stejně s váma vyjebaj a reklamaci neuznají
reklamace
Autor: mirek (host)
Datum: 29.8.2012 v 20.00
koupil jsem v autobazaru ojete auto v protokolu o stavu vozidla bylo uvedeno motor tichy ale na druhy den v motoru zacalo klepat byvaly majitel se se mnou o tom nechce vubec bavit mam narok na reklamaci dekuji
reklamace VW golf 1,6 SR
Autor: Michaela Petružálková (host)
Datum: 11.4.2014 v 08.53
Dobrý den,prosím o radu.Včera jsem dávala auto do jednoho servisu na STK+emise,+ upozornila ,že mi jednou problikla kontrolka olejničky...když jsme předávali auto,již nic nesvítilo a auto bylo v pohodě pojízdné.......oni v servisu vyměnili čidlo a po emisích ujeli 1 km a auto zřejmě zadřeli-motor.....Kdo má vinu a STK jsem ji zaplatila.Děkuji za odpově´d nebo na koho se mohu obráti?Petružálková HK
nove auto a reklamaci nechteji prijmout po druhe
Autor: vili-62@seznam.cz (host)
Datum: 29.11.2015 v 23.18
auto me lita z jedne strany na druhou -prisel jsem po prve do servisu a uznali me to rekli zbyhavost ale po dvou dnech znova a tak jsem jel reklamaci udelat znova na stejnou chybu a do slova do pismene me poslali do zadni casti tela a řekl me ze nic nevidi a to za stolem - přitom reklamcni rad říká sve - nechteji me reklamaci uznat a auto nove cca 8 mesicu stoji v garazi - co mam delat a jak postupovat dekuji - zítra rano tam jedu ze stejnou reklamaci a auto uz ani nebrzdi - toto co se deje me zarazi jakymaji postup a přitom když jsem auto koupi slinovali hory doly krasny les a pet let záruka a kdybyneco okamzite prijedte a vse dame do poradku a dnes po 8 mesicu vas vyhazuji a rikaji me do oci at si jdu reklamaci udelat jinam a ze uz jsem nemam chodit..... hruza a des

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz