Autem v zahraničí - neznalost předpisů neomlouvá, stojí peníze

30.6.2014  autor:  Redakce

K létu dovolená neodmyslitelně patří a jet po vlastní ose svým autem je určitě pohodlnější, než podřizovat se programu nějakého organizovaného zájezdu. Pouze technická příprava auta však rozhodně nestačí, čas věnujte také informacím o dopravních předpisech, potřebných dokladech a nařízeních v jednotlivých zemích. Šetříte tím čas i peníze. Pokud Vás něco překvapí až v zahraničí, může se lehce stát, že do zážitků z dovolené přidáte i pobyt na policejní stanici.

Základem jsou platné kompletní doklady a znalost dopravních předpisů

Před cestou do zahraničí pečlivě zkontrolujte platnost všech svých dokladů. Řidičský průkaz a cestovní pas, či občanku připomínat asi není třeba, nezapomeňte však přidat také potvrzení o platnosti povinného ručení neboli zelenou kartu, a to jak v originální podobě tak i kopii. Policisté ji budou vyžadovat při každé silniční kontrole a v případě nehody si originál ponechají. Pokud byste tedy dál pokračovali bez ní, vystavujete se pokutě, proto je výhodné mít s sebou duplikát.

V rámci dopravních předpisů se soustřeďte především na povolenou rychlost v obci, mimo ni a na dálnici. Dále pravidla svícení během dne a speciální předpisy pro převoz dětí a zvířat v autě. Pokud plánujete dovolenou mimo Evropskou unii, musíte auto označit mezinárodní poznávací značkou (MPZ). MPZ všech států se skládá z jednoho až čtyř písmen a umisťuje se nejčastěji na zadní část v blízkosti registrační značky. Informujte se i na povolené limity alkoholu v krvi.

Řidiči, pozor na věk a vlastnictví auta

V rámci bezpečnostního opatření v některých zemích by řidiči starší 60 let měli do zahraničí vézt také potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení. Ne, vždy jedete na dovolenou vlastním autem. V takové situaci přidejte k dokumentům na cestu také prohlášení vlastníka a provozovatele vozidla, že vám vozidlo půjčil a se zahraniční cestou souhlasí. Pro služební vozy navíc platí, že toto potvrzení musí být přeloženo do cizího jazyka a ověřeno notářem.

Seznam kontaktů na tísňové linky šetří čas a zachraňuje životy

Své chování a pohotové jednání v případě vlastní nebo cizí nehody nikdy nemůžete dopředu zaručit, proto je dobré si preventivně krizové jednání co nejvíce zjednodušit. Proto k dokladům přidejte také seznam kontaktů na záchranné jednotky země, ve které strávíte dovolenou, případně i těch, kterými budete projíždět. Pro jistotu si čísla na hasiče, policii či záchranku uložte přímo do mobilního telefonu, v případě nebezpečí rozhoduje každá ušetřená vteřina. Do tohoto seznamu důležitých čísel určitě přidejte jaké kontakt na asistenční službu, která je součástí vašeho povinného ručení či havarijního pojištění. Spolehlivě vám poradí při řešení nehody či servisu automobilu. V rámci poctivých příprav přidejte k dokumentům také evropský formulář pro záznam o dopravní nehodě a propisku.

Povinnou výbavu vozidla přizpůsobte zemi, kterou chcete navštívit

I když existuje platná Vídeňská dohoda úmluva o tom, že povinná výbava se řídí státem, kde bylo vozidlo registrováno, nelze na to spoléhat. Nejen, že policie tento důvod nemusí uznat a vy se pokutě stejně neubráníte, ale některé země mají povinnou výbavu své země přímo zakotvenou v pravidlech silničního provozu, která jsou pro všechny řidiče povinná, bez ohledu na místo původu. „Pokuty za nekompletní povinnou výbavu se pohybují v desítkách až stovkách EUR. Na nehody i pokuty, které vznikly vinou nekompletní povinné výbavy, se navíc nevztahuje pojištění, a žádná pojišťovna proto za podobné pojistné události neposkytuje finanční plnění,“ doplňuje Roman Sznapka z Triglav pojišťovny.

Zdroj foto: foter.com/garethjmsaunders

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz