Zavedení poplatku za nové registrační značky

27.7.2012  autor:  Lucie Osmanská

Doposud jste za novou registrační značku nemuseli platit ani korunu. Od ledna příštího roku se to však změní a řada řidičů bude muset sáhnout do kapsy, aby si pořídila značku novou. S jakou částkou je třeba počítat? A jaké další zvýšení poplatků je plánováno pro řidiče?

Za novou registrační značku 600 Kč

Motoristé nově zaplatí poplatek za novou registrační značku ve výši 600 Kč. Pro příští rok nadále zůstává správní poplatek související s výměnou nebo vydáním značky a změnami v registru vozidel ve výši 800 Kč. Ten končí u pověřených obcí, ministerstvo dopravy tedy dotuje výrobu značek ze svého rozpočtu. „Na příští rok máme z ministerstva financí snížený provozní rozpočet o více než 15 procent a toto je jedna z cest, kde ušetřit,“ hájí nový poplatek náměstek ministra Lukáš Hampl. Ročně se vyrobí 1,4 milionu značek, stát za ně utratí cca 200 milionů korun.

Další zvyšování poplatků

Navýšení poplatku je plánováno i v souvislosti s vydáním nové značky místo ztracené či poškozené. V současné době činí poplatek 200 Kč, od ledna 2013 zaplatíte 300 Kč. Ministerstvo dopravy také zvažuje zvýšení poplatku za vydání řidičského průkazu.

Nový výrobce značek

Mimo jiné plánuje ministerstvo dopravy výběrové řízení na dodavatele registračních značek, neboť jihomoravská firma Hicon vyrábí značky nepřetržitě již od roku 1994. Jedná se o jeden z nejdelších monopolů v historii státních zakázek (v roce 1999 firma vydělala 99 miliónů korun čistého, její tržby činily 234 miliónů korun).

Registrační značky na přání

Vláda schválila možnost, aby si každý řidič mohl vybrat registrační značku na své vozidlo podle svého přání. Poplatek by měl stát deset tisíc korun na jedno auto, tedy pět tisíc korun za jednu značku. Novinkou je také, že označení vozidla nebude muset odkazovat na bydliště majitele. Zájemci o registrační značku na přání si budou moci rezervovat určitou kombinaci, čímž by mělo dojít k výraznému omezení prostoru pro případnou korupci. Nově by mohl majitel vozidla za poplatek požádat o přidělení další tabulky k již vydané registrační značce, například při montáži nosiče kol. Novinkou je i možnost přechodu značky z jednoho vozu na jiný, nebo by mohla na vozidle zůstat původní značka při jeho převodu na nového majitele.
 

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

Foltýn
Autor: David (host)
Datum: 1.8.2012 v 17.36
Nějak mi to nevychází. Stát ročně vyrobí 1,4 mil značek, za které utratí 200mil.Kč. Když bude poplatek za značky 600 Kč, zase budou škubat koho? Lidi. Proč se nepřevedou tedy náklady státu na majitelé aut, ať si každý zaplatí výrobní cenu značky sám? Zase jenom aby si plnili svoje koryta a díky nim, děravou státní kasu. Za 600Kč k tomu kousku plechu musí být zlaté šroubky zřejmě. Zloději! Ale stejně nám nic jiného nezbyde, než vytáhnout peněženku. Je to hnus.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz