Výhody a nevýhody dieselu

18.11.2013  autor:  Redakce

Vybíráte nové auto a přemýšlíte nad motorem? Uvažujete o motoru na naftu? Znáte všechny jeho výhody a nevýhody? Po přečtení článku by vám mělo být jasné, jestli je zrovna pro vás diesel tou správnou volbou.

Výhody dieselu

Delší cesty

Jestli každodenně trávíte několik hodin na dálnicích, pak je diesel určitě výhodou. Nejen, že se při častém ježdění finančně vyplatí, ale jde i o to, že pokud jezdíte delší tratě stále stejnou rychlostí, jako třeba na dálnicích, je diesel tím nejefektivnějším řešením. Spotřeba bude velice nízká a předejdete tak různým závažným problémům, které můžou nastat v důsledku hrubého užívání. Pokud ovšem jezdíte každý den přes město, kde neustále zastavujete na přechodech a semaforech, pak volte raději benzín.

Levná nafta

Pokud máte přístup k “levné” naftě, mohl by se vám dieslový motor taky velice vyplatit. Dejte si ovšem pozor na nedostatečně kvalitní naftu, která může motoru uškodit a investice by se vám vrátit nemusela.

Velká zátěž

Diesel je též jednoznačnou volbou v případě, že taháte těžké náklady. Pokud je váš kufr neustále plný nebo každý den vozíte čtyři osoby najednou i s jejich zavazadly, volte diesely, které si umí se zátěží lépe poradit.

 

Nevýhody dieselu

Diesel je dražší

Častou otázkou je, zda se diesel v dnešní době ještě vůbec vyplatí. Pokud si spočítáte přesnou cenu na daný počet kilometrů, může vám to vykouzlit úsměv na tváři, protože z tohoto pohledu je diesel opravdu levnější. Ovšem nenechte se zmást - je třeba do nákladů připočítat vyšší pořizovací cenu dieselového motoru a náklady spojené s údržbou, případně opravou motoru. Pak totiž můžete přijít na to, že diesel není tak výhodný, jak se na první pohled zdá.

Nižší rychlost

Opět se nenechte zmást - když se kouknete na parametry vozidla, výkon a točivý moment vám bohužel neřeknou vše. Ve výsledku bývají naftové motory opravdu pomalejší - kvůli tomu, že se zde pracuje s polovičními otáčkami, jsou potřeba dlouhé převodové stupně, což se projevuje tím, že není tolik síly přenášeno na kola.

Neekologičnost

Je dokázáno, že vdechování plynů z naftového motoru ohrožuje zdraví. Můžete sice najít spoustu tvrzení, že naftové motory jsou ekologické, které budou podloženy tabulkami emisí CO2, ovšem nenajdete tam údaj o tom, že dieselové motory vypouštějí daleko nebezpečnější látky jako oxid uhelnatý, oxidy dusíku a saze. Proto v závěru jsou naftové motory daleko méně ekologické.

Nevhodnost pro sport

Co si budeme povídat, naftu spalující motor rozhodně není vhodný do sportovních aut. Při velkém zatížení klesá efektivita dieselového motoru, tudíž se do sporťáků nehodí. Pokud si přesto myslíte, že toto tvrzení není pravdivé, zaměřte se na současné nejlepší sporťáky - kdo z nich používá dieselový motor?

Zdroj foto: morguefile.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

Gebauerova
Autor: Sara (host)
Datum: 25.3.2015 v 09.45
Pomohlo mi to v testu Děkuji
RE: Gebauerova
Autor: Milan (host)
Datum: 25.3.2015 v 09.49
Sara:Tady se kupují auta

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz