Výběr sněhových řetězů

24.1.2012  autor:  Lucie Osmanská

Během zimního období si řada řidičů vystačí s kvalitními zimními pneumatikami. Pokud však plánujete cestu do hor, bylo by vhodné rozšířit si výbavu svého vozu o zimní řetězy. Není snad potřeba zdůraznit, že i tady se vyplatí pořídit si značkové výrobky s atesty (např. tuzemský ATEST 8 SD nebo zahraniční TÜV).

Na trhu máte na výběr z následujících řetězů – žebříčkové, šikmostopé nebo řetězy s H nebo X sponou. Nejlevnější variantou jsou žebříčkové řetězy, čemuž však odpovídá i jejich kvalita, proto se nedoporučuje jejich používání v náročnějších terénech (jejich cena se pohybuje kolem 500 Kč). Řetězy s H nebo X sponou pokrývají větší část pneumatiky, tudíž mají i lepší záběr a mohou se používat v těžších podmínkách (cca 1000 Kč). Nejkvalitnější zpracování mají šikmostopé řetězy, jež pokrývají celý běhoun pneumatiky, jsou vyrobeny z prvotřídní oceli a mají dlouhou životnost (cca 1500 Kč). K dostání jsou i tzv. tekuté řetězy - jedná se o chemickou látku, která po nanesení na běhoun pneumatiky ztvrdne. Jízdou po asfaltu se tyto řetězy odstraní (výhodou je jejich nízká cena, aplikace, v těžkých podmínkách však neobstojí).

Výběr síly článků u sněhových řetězů závisí na hmotnosti nebo typu vozu. U osobních automobilů jsou nejčastěji používány řetězy s články od 9 do 12 mm. Pro vozy typu off-road nebo lehké dodávky jsou určeny řetězy s články silnými od 12 do 16 mm. Během rozhodování, jakou sílu článků v dané kategorii zvolit, musíte vzít v úvahu především náročnost terénu, ve kterém budete sněhové řetězy používat. Pro jízdu na horách, po lesních nebo neupravených cestách se volí vždy masivní řetězy s kvalitním zajištěním. Při výběru síly článků sněhových řetězů však nesmíte zapomenout na velikost prostoru mezi pneumatikou a podběhem vašeho automobilu.

Nejobtížnější bude upínání sněhových řetězů využívající k upevnění ocelový kord na vnitřní straně pneumatiky. Nejprve musíte řetěz protáhnout za pneumatikou, zapnout oplastovaný ocelový kord, řetězovou síť přetáhnout přes běhoun pneumatiky na její vnější stranu, kde ji spojíte háčky a následně utáhnete gumovým napínákem a průvlečnou brzdou. Po nasazení řetězu je zapotřebí popojet pár metrů a řetěz znova dotáhnout. Jednodušší práci budete mít se sněhovými řetězy vybavenými napínací kladkou. Tou dotáhnete lanko, řetěz se tak utáhne a zajistí. V průběhu jízdy jsou řetězy kladkou stále dotahovány a nemusíte tady zastavovat ke kontrole řetězů. Nejvyšší řady sněhových řetězů jsou vybaveny automatickým dopínáním. Tyto používají adaptér nejčastěji v podobě disku, který je uchycen na šroubech kola. K tomuto adaptéru se připojuje unášeč s namontovanou řetězovou sítí. Jedná se o nejkomfortnější způsob nasazovaní sněhových řetězů, jelikož při manipulaci s nimi nemusí řidič sahat na pneumatiku.

Pokud nevlastníte řetězy s automatickým dopínáním, musíte je po několika ujetých metrech překontrolovat a dotáhnout. Řetězy musí být na kole vždy pevně dotažené. Řetězy vždy nasazujte na hnací nápravu, pokud máte vůz s pohonem všech čtyř kol, je doporučeno použít sněhové řetězy na všechna kola. Při jízdě se sněhovými řetězy nepřekračujte rychlost 50km/hodinu. Po sundání řetězů je dobře osušte, kontrolujte opotřebení řetězů. Při více jak polovičním opotřebení některých článků řetězu hrozí jejich prasknutí.

U osobních vozidel, off-roadů a lehkých užitkových vozidel je uváděn rozměr zpravidla v tomto formátu: 205/55 R16. 79T:

205 - šířka pneumatiky v milimetrech
55 - profilové číslo (výška průřezu pneumatiky je 55 procent její šířky)
R - symbol pro typ pneumatiky (R = radiální, D = diagonální, nebo RF pro samonosnou pneumatiku se zesílenými bočnicemi na dojetí)
16 - průměr ráfku v palcích
79T – rychlostní index značící maximální povolenou rychlost s danou pneumatikou (pro výběr sněhových řetězů nepodstatné)

Zdroj foto: pneu-nej.cz
 

Výběr sněhových řetězů-

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz