Vozidla, která se řídí sama

6.9.2013  autor:  Lucie Osmanská

Google či automobilka Nissan plánují již brzy nabídnout zákazníkům vozy, které se budou řídit samy. Zdá se vám to nereálné? Jednoho dne bude mít možná každé auto svého neviditelného řidiče.

Silicon Valey, Severní Kalifornie, dálnice 101, rušný odpolední provoz. Chris Urmson z Googlu přepíná tlačítko na volantu u Lexusu SUV. Rozsvítí se zelené světýlko, které dává vědět řidiči a spolujezdcům, že nyní je vůz řízen sám. Pokud se dostane do přílišné blízkosti jiného vozu, automaticky zpomalí. Zrychluje až ve chvíli, kdy má dostatek bezpečné vzdálenosti.

Sériová výroba v roce 2020?

Google poprvé představil tento koncept již roku 2010. V loňském roce dokonce uveřejnil video se slepým řidičem řídícím tento vůz. Ptáte se, proč zrovna Google? Pokud právě neřídíte, většinou se věnujete surfování na internetu a tržby společnosti se tak zvyšují. Sergey Brin, jeden ze zakladatelů Googlu, předpokládá, že by tyto vozy mohly vstoupit na trh již za pět let. Tato idea se může jevit až příliš optimisticky, na druhou stranu automobilka Nissan plánuje sériovou výrobu již v roce 2020.

Technologie jde stále kupředu

Současné automobily často svými funkcemi předčí i ta nejodvážnější přání. Například Ford Focus, jenž se řadí k technicky nejvyspělejším vozům na trhu. Jeho parkovací systém vám umožní zaparkovat na nejmenším možném prostoru bez jakýchkoliv problémů. Vůz také upozorňuje na překročení rychlosti a řidič je prakticky neustále "pod dohledem".

Technologie se neustále vyvíjejí. Řada vozů má již nyní tzv. černou skříňku, která poskytuje důležité informace o okolnostech, které předcházely vzniku dopravní nehody.

Hlavní výhody

Tyto vozy ocení především osoby se zdravotním postižením a starší osoby, jejichž počet neustále narůstá. Zvyší se tak jejich mobilita. Dále je ocení rodiče s dětmi, kteří se ne vždy mohou stoprocentně věnovat řízení.

Jak to vidí automobilky

Zdá se, že vozy budou stále více automatizované v příštích pěti až deseti letech. Dostanou se však do takového bodu, kdy řidiče již nebudou potřebovat? Některé automobilky jsou skeptické. Šéf vyzkumu automobilky Volkswagen Jürgen Leohold se domnívá, že možná za padesát let, ne dříve. Myslí si, že počítače vždy přijdou do situace, kdy hlavní rozhodnutí bude muset udělat člověk. Naproti tomu šéf Renault-Nissan je optimističtější: "Nevidím v tom žádnou nepřekonatelnou překážku. Myslím si, že tyto vozy budou k dispozici kolem roku 2020, neboť technologie se neustále vyvíjí."

Zajímá vás cena? Například vozy, na kterých pracuje Google, by měly přijít na 150 tisíc dolarů. Společnost se však snaží snížit náklady na minimum, aby byla tato auta přístupná všem. Pořídili byste si jej také?

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz