Rizika nákupu vozidla na inzerát

26.9.2011  autor:  Lucie Osmanská

Zaujala vás nabídka nějakého vozu na inzerát a zvažujete jeho koupi? Měli byste vědět, že takovýto nákup ojetého vozidla se řadí mezi rizikové. Oproti nákupu v autobazaru se zvyšuje šance, že natrefíte na podvodníka, který se vám bude snažit prodat kradené auto, vozidlo zatížené leasingem nebo hypotečním úvěrem.
Nemalý počet lidí prodává auto na inzerát proto, že vědí, že v autobazaru by zkušení technici odhalili technické i právní vady, které normální občan nepozná. Jedná se například o auto po těžké havárii nebo s jinou skrytou vadou. Někteří podvodníci také počítají s tím, že inzeráty uveřejněné na internetu jim zaručují anonymitu, od zájemců si vyžádají zálohu a poté se již neobjeví.
Možnému riziku můžete předejít tím, že si obstaráte potřebné dokumenty, a pokud máte základní znalosti, jak vypadá dokumentace k vozidlu, nemůžete „naletět“ podvodníkovi. V ČR existuje několik firem, které prověří, zda vůz není předmětem leasingu nebo v policejní databázi kradených aut, případně zkontrolují, zda značka a model souhlasí s VIN kódem (přehled těchto firem naleznete v článku Nekoupili jste náhodou kradené auto?). Dále se vyvarujte nevhodného místa k uskutečnění obchodu (např.: parkoviště, benzinové pumpy).
Pokud nejste odborníkem přes auta, je určitě vhodné si přizvat nějakého automechanika a nekupovat tak vozidlo bez důkladné kontroly. Nejčastější podvody, které se objevují, je svaření auta ze dvou jiných, přetáčení tachometru, „omlazení“ auta, kdy je vozu dovezeného ze zahraničí zfalšován rok první registrace. To je však jen výčet těch největších podvodů. Pak existují i "zlodějiny" hrubšího zrna. Policisté evidují například případy, kdy při zkušební jízdě do prodávaného auta lehce naboural jiný vůz. Majitel (prodávající) vystoupil ve snaže zjistit rozsah škod. Mezitím mu ale kupující s jeho vozidlem ujel a komplic ve druhém voze také. Doporučujeme proto, aby při prodeji či testovací jízdě prodávající vzal s sebou do vozidla ještě další osobu. Je to bezpečnější.
Před koupí auta byste měli věnovat náležitou pozornost i kupní smlouvě a vyvarovat se formulacím, že auto kupujete „tak jak stojí a leží“, tím by se prodávající zcela vyvlékl z odpovědnosti za vozidlo. Pokud ve smlouvě takové ustanovení bude a kupec si nevymíní, že kupuje například auto „bez vad“, nemá šanci na pozdější reklamaci. Stejně tak ale nepřistupujte na taktiku některých prodejců, kteří vědomě do smlouvy uvedou horší stav vozdla než je a tím se vyvážou ze zodpovědnosti, protože při případném sporu se odkážou na smlouvu, ve které bude uvedeno, že vůz je prakticky vrak...

Jak snížit riziko nákupu na inzerát:

1) k nákupu si přizvěte odborníka
2) jednejte vždy s majitelem vozidla
3) neposílejte dopředu zálohu na auto
4) vyžádejte si zkušební jízdu
5) prověřte si totožnost vozu, zda není kradené
6) s vozidlem odjeďte s veškerou dokumentací
7) ohlídejte si náležitosti kupní smlouvy
8) trvejte, aby ve smlouvě byl popsán skutečný stav vozidla, případný seznam poruch uveďte do smlouvy.
 

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz