Redakční test Seat Toledo 1.9 TDI

2.12.2011  autor:  Redakce

Karoserie Toleda v provedení liftback, je v překvapivě zachovalém stavu. Hodiny péče jsou vidět na každém kousíčku červeného laku. Ale i přesto si nelze nevšimnout oděrek a škrábanců způsobených běžným ježděním. Přední světlomety jsou odděleny mřížkou, ta ovšem není původní, ale je to první tuningová úprava na tomto voze. Zmizel tak plastový chránič i logo automobilky. Směrová světla sahají do boční části, ve spodní části jsou mlhová světla. Zadní část vozu je mírně vyvýšená, světla mají obdélníkový tvar, směrovky a zadní osvětlení zasahuje opět do boku.

Po nasednutí do vozu se nám otevřel prostorný interiér. Je to dáno především úsporně řešenou přístrojovou deskou. Pohodlí si najdou i cestující vzadu, díky „vybrání“ předních sedadel tak mají dostatek místa pro nohy. Na výšku je to ale díky mírně snížené střeše o trošku horší. Pohodlná a dobře tvarovaná sedadla, potažená velurovým potahem, vyhoví většině postav. I vnitřek vozu má nějaké ty „novoty“, nejprve však zmíníme výbavu, která začíná elektrickým stahováním oken, následuje klimatizace,2x airbag, posilovač řízení, centrál na dálkové ovládání, nezávislé topení Webasto a manuální řazení. Místo fukarů ve středové konzoli byly vestavěny budíky ukazatele tlaku turba a teploty oleje. Za velké plus můžeme označit zavazadlový prostor o objemu 0,550 metrů krychlových. Když i to bude málo, máte možnost sklopit zadní sedadla a prostor si ještě zvětšit.

Že má Seat Toledo najeto už 174 tisíc kilometrů, byste po sešlápnutí plynu jen těžko uvěřili. Motor 1.9 TDI má neuvěřitelný nástup, ale samozřejmě, i zde je to dáno zásahem mechanika. Totiž, z původně 81 kW motoru se stal 120 kW. Musíme však upozornit, že je to již druhý motor, ten první musel být, díky diagnóze zvané propálený píst vadným vstřikem a vydřená vložka, vyměněn. Prý se s tímto autem dá jet až 210 km/h, my jsme to však raději nezkoušeli. Stačila nám rychlost kolem 140 km/h, kdy už byl slyšet v interiéru hukot motoru. Hezky se nám pracovalo i s manuální převodovkou. Celé to zakončíme spotřebou, kdy při jízdě městem jsme se dostali na hodnotu 5.5 litru, mimo město 4.2 litru a kombinovaná dělala 5.2 litru.

Jízdní vlastnosti můžeme označit jako uspokojivé, musíme totiž přihlédnout ke stáří vozu a především k tomu, že nemůžeme hodnotit sériový podvozek, nýbrž ten upravený, sportovní od firmy KV. Průjezdy zatáček tak byly bezproblémové, tendence „uklouznout“ z ideální stopy žádná. Auto nerovnosti přejíždělo bez vážnějších vibrací směřující do interiéru. Citlivost na boční vítr je znatelnější, než by bylo řidiči milé a posilovač řízení by mohl mít o něco menší účinnost, ale díky vhodnému tvaru volantu se i při vyšších rychlostech dá směr korigovat v mezích přijatelnosti.

Vyzkoušeli jsme si zajímavý automobil v přijatelné cenové relaci, který bych doporučil i mladým začínajícím řidičům. Myslím si, že nás ve větší míře spíše překvapil, než zklamal. Prostoru se uvnitř vozu najde dostatek, zpracování palubní přístrojové desky už tak hezké nebylo, ale dá se to zkousnout. Velký zavazadlový kufr je velikou výhodou. Upravený motor šlapal jako hodinky a spotřeba vozu je rovněž více než dobrá. Sečteno a podtrženo, Seat Toledo má co nabídnout i pokud není v tuningové úpravě. Vhodný je téměř pro každého na nákupy, cestování, výlety apod. Pokud navštívíte autobazary nebo internetové stránky prodejců, cenová relace vozu Seat Toledo 1.9 TDI vyrobená v roce 1998 se pohybuje kolem 25 tisíc korun.

Redakční test Seat Toledo 1.9 TDI-
Redakční test Seat Toledo 1.9 TDI-
Redakční test Seat Toledo 1.9 TDI-
Redakční test Seat Toledo 1.9 TDI-
Redakční test Seat Toledo 1.9 TDI-

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

dva palce hore!
Autor: Libor (host)
Datum: 8.1.2012 v 17.58
moc hezký,leštěný kousek!! :)

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz