Příprava auta na zimu

24.11.2014  autor:  Redakce

Ačkoliv to zatím na třeskutou zimu nevypadá, raději nic nepodceňte a dokud je to možné, dopřejte svému auta řádnou přípravu na nejchladnější roční období. Na co nezapomenout si povíme v našem článku.

1. Zimní pneumatiky

Jedna z nejdůležitějších věcí, která vychází ze zákona, je mít přezuté letní pneumatiky na zimní. Platí to v období od 1. listopadu do 31. března. Nedodržením riskujete nejen zdraví, ale i nemalou pokutu. Více jsme se zimním pneumatikám věnovali v článku
Povinné zimní pneumatiky aneb Už máte přezuto?! Doporučujeme tedy pozorně přečíst.

2. Karoserie vozu

Jedna z částí vozu, která v zimě "trpí nejvíce" (pokud vůz parkujete venku) je karoserie. I když, zase existují různé názory na to, jak to doopravdy je. Někteří tvrdí, že sníh a mráz karoserii nějak neuškodí a je lepší řešení stát s vozem venku, než s ním do mrazivého rána vyjíždět z vyhřáté garáže. Jistě, pravda může být na obou stranách, ovšem nic nezkazíte tím, když karoserii vozu dopřejete alespoň nějakou tu povrchovou ochranu. Nejjednodušší způsob je zajet na myčku a z nabídky programů si vybrat ten, který je včetně voskování. Ti poctivější si mohou doma vůz a navoskovat sami. Pokud budete preferovat dlouhodobější ochranu, doporučujeme vůz naleštiti přípravkem s s akrylátoteflonovou bází. Více vám napoví článek Příprava karoserie na zimu.

3. Těsnění kolem dveří

Na těsnění kolem dveří se mnohdy zapomíná. V důsledku toho vám mohu dveře přimrznout nebo dojde k poškození těsnění vlivem stárnutí. Abyste se těmto nepříjemnostem vyhnuli, doporučujeme těsnění nastříkat silikonovým olejem, případně indulonou nebo glycerinem. Na omak musí být cítit, že na těsnění zůstala ochranná vrstva.

4. Kliky dveří a zámky

Se zamrzlým zámkem se setkal snad každý a problém přišel v tu nejméně vhodnou dobu. Doporučujeme pořídit rozmrazovač zámků a preventivně již nyní aplikovat. Kliky a panty dveří rovněž promažte.

5. Interiér

Jistě jste si všimli, že hlavně v zimním období vám v interiéru často vržou plasty. Nejčastěji je to v místech u čelního okna a středového tunelu. Pomůže silikonový sprej nebo impregnace na palubní přístrojovou desku, kdy pořádně promažte spoje plastů.

6. Chladící kapalina

Ještě, než udeří první ranní mrazíky, zkontrolujte bod tuhnutí chladící kapaliny a v případě potřeby dolejte nemrznoucí směs. prodávají se již buď naředěné nebo jako koncentrát, který si pak sami mícháte. Doporučujeme nemrznoucí směs minimálně do -20°C. Nemrznoucí směsi poskytují rovněž ochranu proti korozi slitin, účinně mažou vodní čerpadlo a udržují vedení hadic průžné a odolné.

7. Ostřikovače skel a stěrače

Stejně jako u chladícího systému, i v případě ostřikovačů je nutné vyměnit směs z letní za zimní. Opět je dobré zvolit tu, která je do -20°C. Prodávají se i směsy, které obsahuji prvky vosku. Říká se jim "tekuté stěrače" a díky nim se lépe z čelního skla odvádí voda. Zkontrolujte i ramínka stěračů a samotné gumičky stračů. Pokud se vám zdají mírně potrhané a zpuchřelé, raději je vyměňte.

8. Akumulátor

Na kontrolu autobaterie rozhodně nezapomínejte. Ranní překvapení v podobě "chcíplého" motoru by vám mohlo nadělat nejeden problém. Pokud máte doma měřící přístroj (multimetr), zkontrolujte si přiložením svorky mínus na mínusový pól baterie a svorky plus na plusový pól baterie stav akumulátoru. Pokud naměříte hodnotu výrazně pod 12 V, doplňte do baterie elektrolyt (dolijte všechny články potřebným množstvím vody) a dejte nabíjet. Při nabíjení musí být na horní straně víčka baterie vyšroubeny.

9. Výbava vozu

V neposlední řadě nezpomeňte ani na potřebnou povinnou výbavu vozu. Kromě reflexní vesty, tažného lana, výstražného trojúhelníku, autolékárničky a sady náhradních žárovek, je dobré přibalit malou svítilnu, lopatečku na sníh, sněhové řetězy, startovací kabely, smetáček a škrabku na sklo.

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz