Obavy kupců ojetého auta

9.12.2013  autor:  Redakce

Ačkoliv se koupí ojetého vozu dají ušetřit značné částky, vznikají zde na rozdíl od koupě nového automobilu jistá rizika, kterých se kupci ojetiny již předem obávají. Jaká jsou ta nejobávanější, se dočtete v následujícím článku.

Přetočený tachometr

Dnes a denně slýcháváme o ojetých autech s přetočeným tachometrem. Jednoduchý podvod, proti němuž se nemůžeme 100% bránit, avšak stále můžeme redukovat riziko býti podveden zkontrolováním jistých prvků. Mezi ně se řadí opotřebovanost kůže na volantu, pedálů a nejpoužívanějších tlačítek v interiéru. Zároveň se můžeme orientovat i podle roku výroby. U bývalých firemních vozů můžeme počítat s průměrným nájezdem 30 000 kilometrů ročně a u dieselového vozu se spodní hranice budou pohybovat okolo 10 000 kilometrů za rok. U sportovních vozů pak můžeme průměrně očekávat právě výše jmenovanou spodní hranici. Jistě, není možné takto zcela paušalizovat, každopádně jako orientační hodnoty vám tyto údaje určitě poslouží. Zároveň si odpovězte na otázku, zda je auto 1 ve špatném stavu s najetými 70 000 kilometry lepší než auto 2 ve velmi dobrém stavu s najetými 200 000 kilometry.

Skryté závady na ojetých autech

Ojetá auta mohou mít závady, jež nejsou na první pohled zřejmé. S jejich odhalením vám může pomoci, přivedete-li si do autobazaru odborníka (ten vám také pomůže proti prodejcům, kteří by chtěli využít vaši neznalost). Zároveň počítejte s výdaji na první servis po koupi ojetého vozu (výměna rozvodů,…).

Původ vozu

Ačkoliv s kradeným vozem u nás můžete jezdit celkem pohodlně, při výjezdu za hranice se vám může být auto dokonce zabaveno. Indikátorem, který ukazuje na možné problémy, je duplikát velkého technického průkazu.

Těžce bouraná ojetina

Zcela zdemolovaná auta svařená z několika kusů či neuměle opravená po těžké bouračce bohužel nejsou žádnou výjimkou. Tyto vozy pak nejsou příliš bezpečné. Naštěstí je lze odhalit podle několika prvků, jako jsou sváry, i u plastových prvků, či různá barva laku na karoserii.

Smlouvy a reklamace

Před koupí ojetého vozu si zároveň pozorně přečtěte veškeré smlouvy, které podepisujete. Následné reklamace totiž mohou být velmi složité a zároveň prodejci vozů často slovíčkaří, samozřejmě v jejich vlastní prospěch. Hlídejte si i peníze, které dáváte a dostáváte zpět.

Zdroj foto: morguefile.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

tacho
Autor: michalek (host)
Datum: 12.12.2013 v 14.58
s tím přetočeným tachometrem jsem se už setkal. kontrola opotřebení volantu, sedaček, apod. je fajn, ale je to laická kontrola. jestli je tacho stočeno nebo ne, to se prostě zjistí v servise....a jestli vůbec...
ověření kilometrů
Autor: pardal (host)
Datum: 10.2.2014 v 13.08
Vývoj stavu tachometru lze zkontrolovat přes Cebii. Vidíte tam graf vývoje najetých kilometrů v čase. Není to ovšem zadarmo, nahlédnutí do historie 1 vozidla vás přijde na 500,-kč.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz