Nejprodávanější ojetá vozidla

26.10.2011  autor:  Lucie Osmanská

Ceny ojetých vozů jsou letos rekordně nízké z důvodu finanční krize, jež srazila jejich hodnotu na minimum. Počet prodaných vozidel tak stoupl za poslední rok u některých prodejců až o 42 procent. V červenci letošního roku se například prodalo nejvíce vozů za poslední tři roky.
Mezi nejprodávanější ojetá auta v České republice se řadí již tradičně české škodovky https://www.ojeteauto.cz/skoda/. Není to však z důvodu, že by Češi měli s touto značkou výrazně lepší zkušenosti oproti dováženým vozům ze zahraničí, důležitou roli tady hraje především skutečnost, že pořízení náhradních dílů je daleko snadnější než u jiných vozů. Ředitel prodeje AAA Auto Daniel Harant uvedl, že největší zájem je o škodovky do 150 tisíc korun s metalickým lakem a klimatizací. Největší poptávka je pak po Škodě Octavii s motorem 1,9 TDI  a benzinové Škodě Fabii 1,4.
Podle mluvčího Auto Esa Martina Doležala jsou vozy Škoda oblíbené dlouhodobě, u jiných značek se preference zákazníků v posledních deseti letech změnily. Po české škodovce je pak největší zájem o Ford a Volkswagen. Na své kupce naopak nejdéle čekají starší vozy Saab, Cadillac, Lada, Daihatsu a Subaru. Nejvýraznější propad prodejci zaznamenali u vozů Seat, Fiat a Mazda. Největší nárůst poptávky například zaznamenaly korejské Kia a Hyundai (mají delší záruku oproti ostatním vozům), které přesunuly evropskou výrobu do ČR, respektive na Slovensko.
Pokud jde o země původu, nejžádanější jsou ojeté automobily domácí produkce, dále pak z Německa a Francie. Mezi nejméně žádané země původu patří v současné době osobní vozy z Ruska, Spojených států amerických, Rumunska a Itálie. Ještě před deseti lety se do této kategorie řadily i vozy z Jižní Koreje.
Z hlediska kategorie osobních automobilů byl zaznamenán nejvýraznější nárůst prodeje u terénních vozů, crossoverů a SUV (v AAA Auto se za první pololetí roku 2011 prodalo těchto vozů o 106 procent více než za stejné období loňského roku). Vzrostl také zájem o velkoprostorové vozy MPV, což zapříčinila jejich výrazně bohatší nabídka v poslední době. Velmi dobře se prodávají převážně levnější verze automobilů SUV, které mají poháněna jen přední kola, a to díky jejich módnímu vzhledu. Aktuálně nejprodávanějšími ojetými vozy s pohonem 4x4 jsou: Škoda Octavia, Hyundai Santa Fe, Honda CRV, Kia Sorento, Hyundai Tucson, Toyota RAV 4, VW Passat, Audi A6, Kia Sportage a Suzuki Grand Vitara.
Nejžádanějšími barvami zůstaly v posledním desetiletí stříbrná metalíza, modrá a bílá, mezi nejméně oblíbené barvy patří hnědá, fialová a žlutá. Zatímco v roce 2001 motoristé preferovali ze tří čtvrtin benzinový motor, nyní tvoří v Auto Esa 55 procent prodeje diesely.

Nejprodávanější ojetá vozidla: zájem o korejce roste, prim hrají škodovky-000059-496.jpg

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

korejci vs skodovky
Autor: Luky (host)
Datum: 29.10.2011 v 15.28
Nejprodavanejsi auta v cechach budou vzdycky skodovky. Proto taky mají nejvetsi uroven prodeje. Dnesni navsteva v bazaru Skodovky.cz na cernaku me o tom presvedcila. To uz je jako znackovy mercedes bazar ve frankfurtu. Vsechno pekne serazeny, auta umyty – jenom ve frankfurtu je to v hale, no ;-). Dali mi tady za oktávku ve o 7 tisíc víc než jinde.
nevim nevim
Autor: Armando (host)
Datum: 29.10.2011 v 21.18
Pro škodovky hraje to, že je to "domácí auto", přesto si však myslím, že příliš drahý. Osobně, ačkoliv škodovky nejsou špatné vozidla, znám mnohem lepší a za stejnou cenu.
Novák
Autor: Jirka (host)
Datum: 1.7.2012 v 22.08
To je blbost - to jsou Auto Esa. To je hrůza

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz