Nákup ojetého vozidla ze zahraničí

23.8.2011  autor:  Lucie Osmanská

Pokud uvažujete o nákupu vozidla, nemusíte se omezovat jen na tuzemský trh. Stále populární mezi českými řidiči je dovoz automobilu ze zahraničí, jenž bývá cenově atraktivnější. Stačí se jen rozhodnout, kterou zemi upřednostníte a o jaký typ vozu máte zájem.
Nejčastěji se k nám dovážejí auta z Německa a Rakouska, jelikož jsou, co se týče vzdálenosti, pro nás nejdostupnější. Výjimkou však není ani dovoz z Francie, Belgie, Holandska, Anglie, Itálie nebo USA. Dovoz vozidla z Ameriky je pro české zákazníky výhodný vzhledem k nízkému kurzu dolaru, tady však musíte počítat s uhrazením cla a DPH a také je třeba vzít v úvahu skutečnost, že americké zákony se od těch evropských liší. Jelikož vozy vyráběné pro americký trh nemají tzv. Evropskou globální homologaci (Whole Vehicle Type Approval), musí projít dodatečnou kontrolou, aby vozidlo vyhovovalo místním předpisům. Pokud si objednáte vůz, který se v Evropě běžně neprodává, počítejte s tím, že veškeré náhradní díly bude potřeba zaslat ze zámoří.


Vozy v západní Evropě bývají často v lepším technickém stavu, což je dáno tím, že silnice v těchto zemích disponují vyšší kvalitou, autům je také poskytován kvalitnější servis, což je dáno vyšším životním standardem jejich majitelů. Je však třeba podotknout, že lidé v západní Evropě považují svá auta jen za pouhé spotřební zboží, což se mnohdy odráží na jejich stavu.


Pokud si netroufáte sami si koupit auto ze zahraničí, existuje řada firem, které vám pomůžou se zprostředkováním prodeje za předem stanovený poplatek (např.: GAROS Auto, Auta na zakázku, Dovoz Škoda). Tyto firmy za vás vyřídí veškeré potřebné záležitosti spojené s dovozem auta ze zahraničí (registrace, technická kontrola…). V případě, že se rozhodnete vynechat zprostředkovatelskou firmu, je třeba naplánovat, jak dostat vybraný vůz do ČR. Existuje spousta různých způsobů jak to provést, nejčastější je jízda po vlastní ose anebo na přívěsu. Pokud jedete po vlastní ose je možné si zakoupit vícedenní SPZ a pojištění (v hodnotě od 70 do 100 euro). Další možností je poslat vůz v kontejneru.


Výrobce, nebo prodejce je vám povinen dodat takzvané COC osvědčení (Certificate Of Confirmity), které potvrzuje, že je vůz v souladu s platnými technickými normami Evropské Unie. Toto osvědčení budete potřebovat pro přihlášení vozidla na Stanici technické kontroly (vystaví vám protokol o způsobilosti vozidla), poté je nutné zajít na příslušný městský úřad – odbor Dopravy a silničního hospodářství (Evidence vozidel) a přihlásit vůz do evidence motorových vozidel.
 

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

nakup ojetého auta
Autor: milan regner (host)
Datum: 13.6.2018 v 07.59
poptávám citroen c 4 aircros 4x4,stříbrna nebo šedá metalíza od r.v.2012,ujeto do 100000 km 1600 nebo 2000 cm,lepši výbava+navigace,nabidněte
podzim12@seznam.cz, 774455737

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz