Náhradní díly: originál vs. druhovýroba

28.12.2013  autor:  Redakce

Při výběru náhradních dílů na vozidlo bohužel neplatí pravidlo, že originální díl musí být kvalitnější než neoriginální. Naopak, mohou nastat i situace, kdy jsou náhradní díly z druhovýroby kvalitativně napřed oproti těm originálním.

Rozdíl originální a neoriginální autodíly

V zásadě se díly přímo od výrobce a díly z druhovýroby odlišují v délce životnosti, přičemž i ty neoriginální mohou vydržet déle. Problém nastává tehdy, když zvolený náhradní díl ohrožuje funkčnost jiných součástek vozu (např. filtr motorového oleje).

Kvalitativně rovnocenný díl - záruka kvality?

Roku 2002 vstoupila v platnost takzvaná bloková výjimka umožňující neznačkovým servisům montovat originální díly a zároveň může majitel automobilu vyžadovat montáž neoriginálního dílu. Záruku pak u neznačkového servisu neztrácí, pokud je použit díl kvalitativně rovnocenný s originálem, což je určováno na základě certifikátu, který si však výrobce náhradního dílu vydává sám, čímž prakticky ztrácí na výpovědní hodnotě.

Důvěřuj, ale prověřuj!

Rozhodnete-li se pro díl z druhovýroby, pak doporučujeme provést si rešerši informací a referencí o daném výrobci, případně i konkrétně o daném dílu. S internetem se jedná o záležitost několika málo minut. A jak tedy přesně vybírat? To si popíšeme v následujících dvou odstavcích.

Díly vyráběné pro automobilku

Chcete-li vlastnit prakticky originální autodíl za lepší cenu, pak můžete nakupovat díly od stejných výrobců, jako nakupuje automobilka. Sice není jednoduché zjistit, od jakého výrobce díl pochází, avšak s trochou úsilí by neměl být problém díl sehnat u prodejců náhradních dílů z druhovýroby.

Značkový přeprodej

Mnohdy se můžeme setkat s tím, že díly prodávané pod jednou značkou mohou pocházet od různých výrobců a firma držící značku je pouze přeprodává. Proto pod jednou značkou můžeme narazit na vysoce kvalitní náhradní díly, ale také naprosté „šmejdy“. Pokud se daná značka zaměřuje pouze na jeden segment náhradních dílů, pak vzrůstá pravděpodobnost, že její náhradní díly budou kvalitní a déle vydrží.

Zdroj foto: morguefile.com

 

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

Neoriginální díly
Autor: Marcel Kubný (host)
Datum: 28.8.2014 v 16.29
S tímto článkem naprosto souhlasím. Opravuji auta doma na fušku, jen tak sobě a známým a mám zkušenosti s tím, že neoriginální díly jsou kvalitní a hlavně levnější, někdy je cena dvojnásobně i trojnásobně nižší. Já osobně hodně nakupuji na internetu, kde je to často ještě levnější a dobré zkušenosti mám z autodíly z eshopu ***. Objednal jsem si tam tlumiče pérování, zpětná zrcátka a spojku a vše super.
Origo-neorigo
Autor: Mys (host)
Datum: 11.9.2018 v 09.51
Ta vlastnická struktura jednotlivých firem je v současné době tak neprůhledná, že vlastně člověk kupuje díl značky A, vyrobí ho značka B, ale dodá ho do distribuce za 10 Kč. Jako značka A se prodá za 10 Kč, jako originální díly za 100 Kč. Jediná šance, jak neplatit víc, jak jsem se dozvěděla od Voton.cz, je striktně sledovat, co vlastně kupuju a ptát se.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz