Likvidace autovraku

18.3.2013  autor:  Lucie Osmanská

Rozhodli jste se ekologicky zlikvidovat vaše staré vozidlo? Poradíme vám, jaké doklady budete potřebovat nebo jakou finanční odměnu za jeho zlikvidování obdržíte.

Kdo má oprávnění k likvidaci autovraku

Oprávnění v této věci má pouze fyzická nebo právnická osoba, která je zapsaná v registru vozidel jako provozovatel nebo vlastník vozidla. Jednat však může i osoba zmocněná písemně provozovatelem nebo vlastníkem auta.

Autovrak můžete předat pouze osobám, které jsou provozovateli zařízení ke sběru, výkupu, zpracování, využívání nebo odstraňování autovraků. V případě, že byste se chtěli vozidla zbavit jiným způsobem, riskujete pokutu ve výši až dvacet tisíc korun. Doklad o ekologické likvidaci získáte u zařízení ke sběru nebo zpracovatelského zařízení, které má povolení k nakládání s autovraky a je oprávněno vystavit potvrzení o převzetí vozidla. S tímto potvrzením pak vyřadíte vozidlo z centrálního registru vozidel. Toto potvrzení vám bude vystaveno bezplatně, pokud však bude vozu chybět některé důležité části (např.: motor), může vám být zaúčtován poplatek.

Jaké doklady potřebujete k likvidaci autovraku

K likvidaci budete muset předložit následující doklady: doklad totožnosti v originále (občanský průkaz), u firemních vozidel originál nebo ověřenou kopii živnostenského oprávnění nebo výpisu z obchodního rejstříku a technický průkaz vozidla. Pokud likvidujete auto z pozůstalosti, musíte předložit rozhodnutí o dědictví. Po obdržení dokladu o ekologické likvidaci musíte navštívit dopravní odbor na příslušném obecním úřadu s rozšířenou působností, kde trvale vyřadíte automobil z registru vozidel. Kromě již zmíněného dokladu budete potřebovat průkaz totožnosti a technický průkaz. Musíte odevzdat i osvědčení o registraci a tabulky registrační značky. Vyřízení veškerých formalit většinou probíhá na počkání. Poté vám udělí záznam do technického průkazu o výmazu z registru. Na některých místech pak můžete za předání kompletního autovraku dostat až tisíc korun, v případě, že však vozidlo dopravíte sami na místo likvidace. Pokud využijete odtah, dostanete 800 korun. Kompletní seznam zařízení oprávněných k výkupu a sběru autovraků naleznete na stránkách ministerstva životního prostředí.

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

Odtah za peníze? Blbost!
Autor: tetur (host)
Datum: 27.1.2014 v 10.21
Dostat peníze za autovrak?!? A proč? Jsem rád, že mě ho autovrakaři zbaví! Peníze dnes nabízí jen kovošroty a ty teda moc "ekologicky" vozidla nelikvidují!!! Jak je asi ČIŽP kontroluje, co? Já jsem rád, že už to není jak tomu bývalo dřív, že jste ještě musel platit Vy! takže tak nenažraný, že teď budu chtít za to peníze já, teda nejsem! Osobně si myslím, že s odtahama je to stejný jako s jinýma službama - kadeřnictví, maséři, kosmetičky. Prostě jděte tam, kde máte jistotu!, že Vás nepodvedou a za pár let Vám na dveře nezaklepe kancelář pojistitelů... Já mám dobrý zkušenosti s ****. Takže lidi, nebuďme nanažraný a buďme rádi, že už nemusíme platit my... :-)

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz