Kontrola technického stavu ojetého vozu

27.9.2016  autor:  placená inzerce

Koupě ojetého vozu není snadnou záležitostí. Auta dobře vypadající, nemusí být ve stejně dobrém technickém stavu a cena vozidla se tak zvýší na případných budoucích opravách. V následujícím článku se podíváme, na co se zaměřit, kam se podívat a čeho si všimnout při testovací jízdě.


Drtivá většina vozidel v autobazarech vypadá na první pohled velmi pěkně. Auta jsou umytá, nablýskaná a největší optické závady jsou odstraněny. Aby vozidlo dlouho sloužilo, je ovšem nutné pečlivě prozkoumat skutečný technický stav. Doporučujeme tedy nakupovat pouze v prověřených autobazarech, případně si na prohlídnu přizvat odborníka. Jsou ovšem věci, které zvládnete zkontrolovat sami. Jsou jimi - kontrola brzd, kol, interiéru vozidla, laku a motoru.
 

Tip na akci: Auto Opat nabízí do 31.12.2016 kontrolu vašeho nově zakoupeného ojetého vozu.
 

Kontrola laku vozidla

Stav laku vždy kontrolujte za denního světla a to na všech dílech karoserie. Nezapomínejte pečlivě prohlédnout hrany dílů, ohyby a okolí těsnících a ukončovacích lišt. Prohlédněte okolí světel, těsnění oken a okolí blatníků.

Důkladně porovnejte velikost spár mezi částmi karoserie, ty musí přesně lícovat a musí být stejně široké. Pokud naleznete na některých šroubech poškozený lak, pravděpodobně byl díl v minulosti nahrazován novým. Ve spodní části karosérie pátrejte po puchýřcích na laku a drolící se částečky, které jsou známkou překryté koroze.
 

Tip pro čtenáře: Velmi populárním vozidlem je v České republice ojetá ŠKODA Octavia. Při pečlivém výběru a důkladné kontrole, vozidlo dále nepotřebuje drahé opravy a vyžaduje pouze běžné servisní práce.
 

Kontrola interiéru vozidla

Pečlivě prohlédněte stav čalounění, míru poškození sedaček a opotřebování volantu, pedálů a řadící páky. Velmi dobře se to pozná na vnitřní straně dveří řidiče. Skutečný stav těchto součástí vypoví nejvíce o skutečném nájezdu vozidla a je dobré se tímto indikátorem řídit. Pečlivě nahlédněte pod plastové části interiéru a pátrejte po zbytcích písku, či bahna. Nezapomínejte nadzvednout prahové lišty a koberečky pod sedačkami, pátrejte po stopách zatopení a důkladně vše prohlédněte.


Pečlivě kontrolujte i základní věci, např. jestli svítí všechna světla, včetně brzdových a směrových. Elektrické ovládání okének musí být plynulé a bez rušivých zvuků. Klimatizaci vyzkoušejte i za jízdy, nejen s nastartovaným motorem na místě.


Tip: Při větším nájezdu vozidla uvažujte nad přestavbou na LPG - jaký systém LPG zvolit. Jednorázový výdaj za přestavbu brzy vyrovnají významné provozní úspory.
 

Kontrola motoru a brzd vozidla

Začněte pomalým rozjížděním – chod motoru by měl být plynulý, bez jakéhokoliv škubání. Zrychlujte pomalu až do maximálních otáček. V záběru motoru by neměly být žádné prodlevy ztráty výkonu. Pokud je motor vybaven turbodmychadlem, trvá chvíli, než začne působit. Potom by měl být znatelný plynulý nárůst výkonu.

Rychlost musí jít zařadit lehce a plynule. Přechody mezi jednotlivými stupni musí být plynulé, nesmí se ozývat žádné rány, které by signalizovaly, že reakce převodovky není okamžitá.
 

Tip pro čtenáře: Má-li vaše vysněné auto automat, domluvte se s servisem na diagnostice automatické převodovky. Budete tak mít jistotu, zda je v pořádku.

Účinnost brzd vyzkoušejte prudkým brzděním ve vysoké rychlosti. Pozorně poslouchejte, zda se neozvou nezvyklé zvuky, rány, či vibrace. Veškeré takové zvuky značí špatnou funkci brzd a budoucí investici do opravy.

Tip: Pečlivě zkontrolujte všechny štítky se servisními údaji na vozidle a údaje porovnejte se servisní knížkou

Kontrola podvozku a kol vozidla

Pečlivě zkontrolujte originalitu a souměrnost veškerých spojů na podvozku. Vozidlo rozhoupejte a pozorujte, zda v houpání samovolně nepokračuje. Další houpání je známkou špatných tlumičů, které je třeba vyměnit.

Na rovném úseku dejte na moment ruce z volantu a pozorujte, zda auto “netáhne” do stran. Pokud ano, jedná se o projev špatné sbíhavosti kol.

Přečtěte si také 8 rad pro koupi ojetého vozu.


Závěrem

Vyžádejte si všechny klíče, servisní knížku a návody. Ověřte si, jestli jste dostali všechny klíče, které předchozí majitel při prodeji vozu předal. Pokud je klíč pouze jeden, požadujte písemné prohlášení původního majitele, že si žádný nenechal. Nezapomeňte na klíče od bezpečnostních zařízení, např. od zámku převodovky. Vyžádejte si všechny ostatní dokumenty k vozidlu. Ze servisní knížky poznáte, jak dobře a pravidelně se o vůz jeho předchozí majitelé starali.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz