Konec polopřevodu aut. Stát vymaže čtvrt miliónů vozů!

19.1.2015  autor:  Redakce

Od letošního ledna vešla vplatnost novela zákona 56/2001 Sb. o převodech vozidel. Změny se dotknou polo převodu vozidel, která budou z Centrálního registru vymazána a nebude možné je znovu přihlásit. Většina řidičů se bouří. Co tím stát zámýšlí?

Polopřevodem je nazýván způsob převodu auta tím, že předchozí provozovatel prodávané vozidlo odhlásí avšak nový vlastník vůz na sebe již nepřihlásí. To má za příčinu, že se lidé tímto způsobem vyhýbají poplatku za ekologickou likvidaci automobilu, a především jejich neochota platit povinné ručení může způsobit obrovský problém.

S přihlášením neotálejte

Pokud na příslušném úřadě nepodáte žádost k přihlášení a provozování vozidla do konce června 2015, vozidlo admistrativně zanikne, a tím pádem končí možnost dalšího přihlášení. Stát se to může u zhruba čtvrt miliónu vozů. Při změně provozovatele v Centrálním registru vozidel budou muset prodávající i kupující být přítomní a podávají jednu společnou žádost, popřípadě musí mít k dispozici plnou moc, která ale musí být úředně ověřena, a to na příslušném úřadě z pohledu prodávajícího. Toto pravidlo bude platit také pro prodejce ojetých automobilů, kteří budou muset veškerá vozidla nově přihlašovat na sebe.

Administrativní úkony vás neminou

K žádosti je nutné doložit občanský průkaz, technický průkaz a osvědčení o registraci vozidla, doklad o pojištění a o platné technické kontrole vozidla, protokol o evidenční kontrole, kupní smlouvu, a v případě nepřítomnosti jednoho z žadatelů také ověřenou plnou moc. Změna v těchto pravidlech přitom pomůže hlavně při zjišťování skutečných majitelů těchto "polopřevedených" automobilů. Například těch, kteří nebyli dostatečně obezřetní a doplatili na svou důvěřivost a místo sebe poslali spolu s nepoctivým motoristou pouze plnou moc, a po letech od prodeje automobilu zjistili, že je na ně vozidlo stále registrované. Česká kancelář pojistitelů (ČKP) pak po tomto podvedeném, byť bývalém vlastníkovi, vymáhá dluh na pojistném, které přitom nezavinil, a v horším případě je stíhán PČR za spáchání přestupku, či dokonce trestného činu, s jeho bývalým automobilem. Při odhlášení vozidla je nutné předložit malý technický průkaz (OTP). To se nově při polopřevodu omezí na dobu 10 pracovních dní a po této lhůtě je již neplatné.

Prodávající si u sebe ponechává technický průkaz, kupující by měl dojet vozidlem s malým technickým průkazem (ORV) domů a poté ho zaslat prodávajícímu k provedení zápisu tzv. "polopřevodu". Je to sice zdlouhavé, ale zákonem dané, a máte jistotu, že odhlášení a přihlášení proběhne v naprostém pořádku, a Vy jako nový vlastník nemusíte riskovat, že budete na cestě pokutováni PČR, za to, že u sebe nemáte technický průkaz. V lepším případě je možné do kupní smlouvy napsat, že osvědčení o registraci vozidla a technický průkaz bude kupujícímu předáno do 5 pracovních dní po odhlášení vozidla z registru. K této kupní smlouvě mějte pro případnou kontrolu policíí ČR kopii ORV a doklad o pojištění vozidla.

V případě, že nový majitel nehodlá automobil ihned provozovat, musí mít sjednané povinné ručení a vozidlo zaregistrovat ve chvíli, kdy bude chtít automobil užívat. Musí však dbát na to, že po uplynutí doby perforace ORV je tento průkaz již neplatný a při případné kontrole policií bude pokutován. Pokud chce automobil provozovat, je povinen dokončit zmíněný polopřevod a vozidlo zaregistrovat do 10 pracovních dnů.

Pokud ovšem automobil opravdu momentálně neprovozujete a máte jej uschované v garáži, je zde možnost sundat registrační značky a uložit je do tzv. "depozitu" a povinné ručení vypovědět či jen přerušit na určitou dobu. Tato změna by měla také zamezit právě nelegálním machinacím s vozidly.

Co si od toto všeho vláda slibuje? Především zprůhlednění a zjednodušení administrativy, ovšem opět na to nejvíce doplatí řidiči a motoristé. Jak jinak!

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

prevod auta
Autor: hanicka (host)
Datum: 28.6.2015 v 09.35
Dobrý den. Chtěla bych vědět,jak je to s autem, které je v polopřevodu a já si ho včera koupila. Kolik času mám a co musím udělat dříve. Děkuji za radu. Hanicka
polopřevod
Autor: Redakce
Datum: 29.6.2015 v 07.39
hanicka: Dobrý den, na registraci auta již máte poslední den, polopřevod musíte vyřídit do konce června 2015. K převodu budete potřebovat doklad totožnosti, technický průkaz a malý techničák, zelenou kartu od pojištění odpovědnosti, protokol o evidenční kontrole ne starší než 10 pracovních dní) a doklad o platné technické prohlídce. S tím vším zajdete na úřad s rozšířenou působností v místě vašeho bydliště.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz