Když je v autě spolujezdcem pes

11.7.2014  autor:  Redakce

Dovolená by měla být jedním slovem pohoda. Tu kromě pohodlí, skvělých zážitků, případně konzumace dobrého jídla a pití, tvoří také společnost všech, které máte rádi. Pokud k ideální sestavě na dovolenou řadíte i svého čtyřnohého přítele, není důvod, proč ho nevzít s sebou. Nezapomeňte však zajistit vše potřebné k tomu, aby měl v autě pohodlnou jízdu a vám i všem spolucestujícím, včetně psa, bezpečí.

Předpisy pro přepravu psa v autě

Pro silniční kontrolu je důležitým cestujícím i pes v autě. Předpisy přepravu tohoto čtyřnohého pasažéra posuzují podle zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů. Pes sice spadá do kategorie nákladu, při jeho transportu však nesmí být ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani vašeho mazlíčka. Zároveň musí být zajištěna bezpečnost provozu na silnicích. Pokud policista zjistí nějaké nedostatky, hrozí vám pokuta.

K zajištění odpadajících podmínek můžete využít hned několika bezpečnostních prvků. Nejlepší způsob je, když si nejbezpečnější varianty pes v autě vyzkouší a sami společně zvolíte, co vám nejvíce vyhovuje.

Bezpečnostní síť nebo mříž

V rámci bezpečnosti v případě nehody je dobré vyčlenit psovi zavazadlový prostor a oddělit jej od cestujících sítí nebo mříží. Neděláme to proto, že bychom chtěli cíleně mazlíčka ochuzovat o lidskou společnost. Jde o bezpečnost, váha psa v případě nárazu způsobeného nehodou je až pětinásobná, nehledě na poškrábání či další neúmyslná zranění. Síť se ukotvuje za panty zadních dveří a stropní madla. Nebezpečí prokousnutí vedlo k bezpečnějšímu řešení v rámci přepravy psa a tím je mříž. Pozor však na kvalitu mříže.

Autosedačka pro psy

Autodeka rozprostřená až k předním sedačkám vytváří kapsu, ve kterém je přeprava psa v autě hračkou. Nemusíte se bát, díky pásům pejsek nevypadne. Pro malá plemena jsou určeny skládací textilní bedny, které se připnou k sedačce nebo k pasům. Pasy samozřejmě použijte také.

Psí kšíry a postroj

Jedná se o speciální bezpečnostní pásy pro psí mazlíčky. Na postroj si pes rychle zvyká a lze jej využívat i v rámci procházek. Nejdůležitější je trefit správnou velikost, neměl by psa škrtit ani mu umožňovat, aby se z něj na cestách mohl dostávat.

Přepravní box nebo také klec pro cestování se psem

Je nejbezpečnější variantou pro přepravu psích kamarádů. Malým psům postačí plastová přepravka, na kterou psa postupně naučíte. Dobrými motivačními prostředky, aby si ji oblíbil je oblíbená deka a hračky, které má rád. Důležité je, aby pes byl na přepravku zvyklý už před první cestou. Pro větší plemena jsou určeny speciální klece.

Přeprava dvou a více psů

V případě, že povezete mazlíčků víc a nejsou to zrovna polštářový povaleči, kterým by stačily jednotlivé přepravní boxy, vyplatí se investice do přívěsného vozíku. Psi tam mají dostatek prostoru a nejsou nebezpeční sobě ani okolí. Před jízdou nezapomeňte psa vyvenčit a poctivě se s ním projděte. Při delších trasách dělejte pravidelné přestávky a dejte mu do boxu misku s kostkou ledu, kterou tak bude moct postupně lízat.

Více informací o psech nejen v rámci cestování se můžete dozvědět na webových stránkách www.pejskar.cz.

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz