Jak správně vyzkoušet ojeté auto před jeho koupí

14.1.2014  autor:  Redakce

Nemálo prodejců ojetých vozů se snaží prodat auto za každou cenu a ukázat ho v lepším světle, než ve skutečnosti je. Proto byste se na koupi ojetého automobilu měli připravit. Na co se zaměřit při zkušební jízdě, to si shrneme v následujícím článku.
 

Než proběhne jízdní zkouška

Před tím než do kupovaného vozu sednete, je důležité vysledovat v jakém je celkovém stavu a ideálně zjistit, jak se k němu choval jeho téměř předchozí majitel. Ohledně technického stavu vozidla se zajímejte o následující prvky. Zkontrolujte, zda se na víčku pro doplňování oleje nesráží voda (tedy, zda se neutváří bílý povlak). Olej by také neměl být černý, pokud se tedy nejedná o diesel, kde se jeho barva mění opravdu rychle, a také by neměl být „špinavý“. Zkontrolujte ho i po jízdě a ujistěte se, že nesmrdí spáleně. V expanzní nádobce, tedy ve chladicí kapalině, by se neměly objevovat stopy oleje. Pokud tam jsou, pak je pravděpodobně poškozené těsnění hlavy motoru, či hlava samotná. Před zkušební jízdou se zároveň ujistěte, že je motor chladný a rozjíždíte se tak prakticky od nuly. Motor by měl naběhnout již po prvním nastartování a neměl by vydávat nezvyklé zvuky, přičemž by neměl být problém držet stálé otáčky. Můžete také zkusit požádat majitele vozidla, jestli by vás nezavezl na nějaké místo, kde ojetinu vyzkoušíte, a vy tak uvidíte, jak se k automobilu choval. U vozů s automatickou převodovkou dbejte na to, aby nebyla za jízdy aplikována parkovací poloha a vše by mělo fungovat zcela plynule.
 

Na co se zaměřit při jízdní zkoušce
 

Jízda a zatáčení

Při vytočení kol do plného rejdu na oba směry nesmí být slyšet cvakání, v opačném případě očekávejte problém s poloosami. „Plave“-li vůz po výjezdu ze zatáčky, pak je problém se zavěšením zadní nápravy, které je opotřebené, v horším případě může být takovýto vůz bouraný. Má-li automobil klimatizaci, pak vyzkoušejte i její správnou funkčnost.
 

Brzdový systém

Rozhodně je dobré vyzkoušet, zda brzdy fungují tak, jak mají. Nemůžete však dupnout na brzdu najednou vší silou, zkuste nejprve přibrzdit pomalu a zároveň se ujistěte, že za vámi nejsou žádná vozidla. Při brždění by měl volant držet v rovině a neklepat se (vibrovat nesmí ani za jízdy, jinak mohou být problémy s pneumatikami, silentbloky nebo zvlněné kotouče…) a pedál brzdy nesmí pulzovat. Jsou-li kola v rovině, pak vůz nesmí při plném brždění zatáčet (což by bylo projevem vadného systému ABS). Vadné silentbloky se mohou projevit i nadměrným rozklepáním vozu při přibrzďování v zatáčkách.
 

Po dojezdu

Po dojezdu se ujistěte, že se motor nepřehříval a ještě za jeho běhu opatrně odšroubujte víčko doplňování oleje. Olej zde nesmí znatelně stříkat ven. Stejně tomu je tak u chladicí kapaliny v expanzní nádržce, která by se navíc neměla vařit, a po sešlápnutí by v ní neměly vznikat bublinky. U dieselových automobilů ještě zkontrolujte, zda automobil v pořádku nastartuje i v případě, že je motor již zahřátý. Na závěr se ještě podívejte na barvu výfukových plynů, která by neměla být černá (příliš paliva ve spalovacím prostoru), hustý bílý (voda proniká do spalovacího prostoru), či modrý (do spalovacího prostoru se dostává olej).

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

Zkouška dobrá, ale..
Autor: test111 (host)
Datum: 1.2.2014 v 10.52
Výše uvedené v článku je dle mého v pořádku, ale stále málo..Osobně jsem se v bazaru už 2x napálil, vystřídal jsem už 11 automobilů a nyní, po poslední zkušenosti, mohu říct, že už nikdy nebudu kupovat vůz bez pomoci odborníka. Já se obrátil na profesionály ze společnosti Kontrola vozu a mohu jen doporučit. Mam nyní perfektní Octavii, rok 2009 a jsem s ní plně spokojen a vím, co má vůz za sebou, i jaké opravy mě do budoucna čekají.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz