Jak správně používat sněhové řetězy

4.12.2013  autor:  Redakce

Po roce přichází opět sníh a s ním sezóna, kdy spousta řidičů nedá na sněhové řetězy dopustit, neboť ve velice zasněžených oblastech sněhové pneumatiky prostě nemusí stačit. Jak ale sněhové řetězy správně používat?
 

Kde řetězy používat a jak jezdit

Řetězy plní svůj účel pouze na vrstvě sněhu, případně ledu, proto při přejezdu na asfalt řetězy vždy sundejte. Pokud tak neučiníte, riskujete rychlé opotřebení řetězů. Sněhové řetězy mají jednu nevýhodu - mohou negativně ovlivňovat funkčnost elektronických bezpečnostních prvků, jakými jsou především ABS. Jestliže máte možnost tyto funkce při užívání sněhových řetězů deaktivovat, pro jistotu tak učiňte. Řetězy se dávají na poháněnou nápravu, ale je vhodné do řetězů obout i všechna čtyři kola, funkčnost řetězů se tím zvýší. Dejte si ovšem pozor, automobil se s řetězy bude chovat trochu odlišně, proto doporučujeme zkušební jízdu, kdy i po prvních desítkách metrů zkontrolujte řetězy.
 

Jak vybrat správnou velikost řetězů

Správný výběr sněhových řetězů nemusí být až tak snadný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Samotná velikost řetězů může být velkým problémem, ale máme pro vás dobrou zprávu - v dnešní době je většina modelů univerzální a přizpůsobí se velikosti kol, ovšem tyto řetězy musíme následně dopnout. Pokud tedy koupíte univerzální velikost, šířka ani výška by neměla být problémem. Na co je důležité si dát pozor, je prostor mezi kolem a podběhem. Tento prostor bývá malý nebo těžko dostupný, tudíž je potřeba vybrat řetězy, které se do prostoru vejdou a zároveň nijak nebrání jízdě. Pokud jste již řetězy koupili a velikostně nesedí, výrazně nedoporučujeme s nasazenými řetězy jezdit, protože můžou poškodit různé komponenty vozidla. Překvapením pro vás též může být, že existují vozidla, která pro užívání sněhových řetězů nejsou vůbec koncipována.
 

Montáž sněhových řetězů

Vozíte řetězy v kufru jen pro jistotu, kdyby náhodou vznikla nutnost je použít, ale zkušenosti s nimi nemáte? Pak doporučujeme vyzkoušet si nasazování řetězů doma. Budete mít klid a naučíte se, jak s řetězy zacházet. Určitě to pak v případné sněhové vánici oceníte.
 

Používání sněhových řetězů v zákoně

Podmínky používání zimních pneumatik jsou všeobecně známy, jedná se o období mezi 1. listopadem a 31. březnem, pokud se na dané komunikaci nachází sníh, led nebo námraza, nebo se dá očekávat, že taková situace během jízdy nastane. Nachází se však v zákoně i informace o užití sněhových řetězů? Zákon se o sněhových řetězech zmiňuje jen lehce. Sněžná výbava je nutná pouze v případě, udává-li to dopravní značení na určité komunikaci. V tomto případě musí být vůz vybaven zimními pneumatikami nebo sněhovými řetězy. Dále v zákoně nalezneme zmínku o rychlosti - nejvyšší povolenou rychlostí při jízdě na sněžných řetězech je 50 km/h.

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz