Jak připravit vůz na letní dovolenou

12.6.2012  autor:  Lucie Osmanská

Chystáte se s rodinou na dovolenou do zahraničí autem? Vyvarujte se nepříjemným situacím tím, že připravíte svůj vůz a předejdete tak zbytečným nehodám a poruchám. Řadu věcí jste schopni zkontrolovat sami, odbornou prohlídku byste však měli svěřit servisu s dostatečným časovým předstihem (nejpozději týden před plánovaným odjezdem).

Doplnění provozních kapalin
Před delší jízdou zkontrolujte hladinu motorového oleje, stav chladicí kapaliny (podívat se, jestli není odpařená a v případě potřeby doplnit) a brzdové kapaliny (každé dva roky by se měla kompletně vyměnit). Doplňte také dostatečné množství směsi do ostřikovačů. Pokud má váš vůz klimatizaci, nezapomeňte zkontrolovat její náplň (autoklimatizaci je třeba také čistit v tzv. výparníku (chladicí prvk klimatizace), kde se kondenzuje vzdušná vlhkost a ve vzniklém prostředí se množí bakterie a plísně, které se při puštěné ventilaci dostávají do vzduchu).

Brzdy
Plně naložené vozidlo, náročná trasa - to vše klade velký tlak na brzdovou soustavu. Nepodceňujte tedy její kontrolu v servise, kde vám vymění brzdovou kapalinu, zkontrolují brzdové destičky a kotouče. V případě potřeby vám i odvzdušní celou soustavu. Řidiči plně naložených vozidel by měli počítat s delší brzdnou vzdáleností a odlišnými jízdními vlastnostmi.

Pneumatiky a rezerva
Před odjezdem na dovolenou byste neměli podceňovat správnou hustotu pneumatik. Podhuštěné pneu totiž zhoršuje ovladatelnost vozu, rychleji se opotřebovává a přehřívá a zvyšuje spotřebu paliva. Zkontrolujte také tlak v pneumatikách (doporučené huštění bývá nejčastěji umístěno na sloupku u dveří řidiče, na víčku nádrže nebo v zavazadlovém prostoru). Měli byste vzít v úvahu, že pojedete s vyšší zátěží než obvykle, proto byste měli kola včetně rezervy dofouknout na vyšší tlak. Konkrétní tlak záleží pak na typu automobilu a rozměrech pneumatiky.

Nezapomeňte na výbavu
Náhradní žárovky (před odjezdem zkontrolujte, jestli svítí všechna světla), lékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník, hever, lano, pracovní rukavice... To vše patří do výbavy, kterou byste měli mít po ruce v případě potřeby. Nikdy nevíte, co se vám může na cestě přihodit (např. píchlá pneumatika).

Rady na závěr:
- za volant byste měli sedat odpočatí (únava je významným faktorem nehodovosti)
- nepodceňujte pravidelné zastávky (každé dvě hodiny)
- vozte dostatečné množství tekutin
- mějte na paměti, že ne ve všech zemích budou otevřeny čerpací stanice i v noci
- nezapomeňte na zábavu pro děti
- napište si důležitá telefonní čísla, která se vám v případě jakéhokoliv problému budou hodit
- u své pojišťovny si zjistěte potřebné informace o asistenci a hrazení nákladů v zahraničí, nechte si vysvětlit, jak jednat v případě nehody
 

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

a jedeeem
Autor: cicmák (host)
Datum: 5.7.2012 v 21.49
připraveno, sbaleno, varážíme směr chorvatsko

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz