Jak připravit auto na zimu

30.1.2012  autor:  Contentlobby PR článek

Zima představuje nejen radovánky ve sněhu, ale i spoustu příprav. Zanedbat byste neměli váš automobil, jelikož jeho správná příprava na zimu vám může pomoci předejít dopravním nehodám a třeba vám i zachránit život. A protože zima se už konečně začala projevovat i v nižších polohách, měli by všihni motoristé myslet na následující.

Pneumatiky

Zimní pneumatiky jsou v zimě nejen bezpečnější, ale dokonce na nějakých určitých dálničních úsecích i zákonem povinné. Zvyšují bezpečnost již při teplotě pod 10 st. Celsia, a to především kvůli tomu, že zajišťují potřebnou přilnavost, lépe zabírají na sněhu a ledu a stabilizují vozidlo v zatáčkách. Nezapomeňtě na to, že minimální výše vzorku by měla být 4 mm, čím vyšší potom vzorek je, tím větší má záběr na sněhu. Pneumatiky by také neměly být starší než 4 roky, nové vybírejte hlavně podle typu vašeho vozidla a terénu, ve kterém plánujete jezdit. Rodinná auta totiž potřebují jiný typ pneumatik než třeba SUVy, rozdíl je i mezi ježděním ve městě a horských podmínkách.

Voda v ostřikovačích a chladící směs

Jelikož teploty v České republice v zimě klesají pod nulu, je nutné, abyste si letní směs v ostřikovačích vyměnili za zimní nemrznoucí. Stačit by vám měla směs do -20C. Pokud ale koupíte směs pro větší mrazy, nevadí, i v Česku za ni na některých místech můžete být nakonec vděční. Stejně tak si dejte pozor, aby byla nemrznoucí i vaše chladící kapalná směs.

Akumulátor

Před zimou, ale klidně i během zimy si pečlivě kontrolujte akumulátor. Je důležité zajistit správnou hustotu a výšku hladiny elektrolytu, správnou funkčnost svorek elektrických kabelů a celkovou čistotu akumulátoru. Také nezapomínejte na to, že se v zimě akumulátor méně dobíjí, zkuste proto omezit jeho zátež. Do kufru se také vyplatí pro jistotu uložit startovací kabely, kdyby se vám náhodou nepodařilo nastartovat.

Vybavení auta

Jeden z nejdůležitějších aspektů při řízení je dobrý výhled a přehled o dopravní situaci, proto si do auta pořiďte smetáček, stěrku a další vybavení, které vám zajistí dostatečný rozhled. Dál je důležité mít po ruce reflexní vestu, a to hlavně proto, že je v zimě brzy tma a riziko dopravních nehod je vyšší. Plánujete-li s autem vyjet do hor, samozřejmostí by měly být i sněhové řetězy. Pokud vlastníte SUV nebo crossover, budete mít díky pohonu všech kol v obtížnějším terénu výhodu.

Zacházení s autem

V zimě jezděte pomaleji a držte se dostatečně daleko od před vámi jedoucího vozidla. Při vysokých mrazech nezatahujte ruční brzdu, raději směřte kola směrem k chodníku a podložte je klíny. Také nic nezkazíte, pokud ještě před zimou zkontrolujete správnou funkčnost ABS.

Jak připravit auto na zimu-zima

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

zima
Autor: Venca (host)
Datum: 2.2.2012 v 19.08
Na tyhle mrazy, co teď jsou se auto připravit nedá.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz