Dražba aut v exekuci

15.5.2014  autor:  Redakce

Mezi stále častěji nakupovaná auta patří ty, která se kupují z exekuce. A to zejména díky jejich nízké ceně. Exekutoři chtějí z dlužníků získat alespoň část dlužné částky, a proto jim zabavují majetek, který prodávají za velice nízké částky. V tomto případě nejsou výjimkou ani auta, která tak lze sehnat levněji, než v jakémkoliv autobazaru. Každopádně vše nemusí být tak růžové, jak se na první pohled může zdát. Na co si dát především pozor?

Jak nepřijít o auto hned po koupi

Před koupí takového vozu je potřeba si zjistit důležité informace o předchozím majiteli. Zejména, jestli již byl řádně ukončen spor mezi jím a exekutorem. Pokud ne, tak se také snadno může stát, že vám vozidlo bude po čase zabaveno, ovšem k vrácení peněz již nedojde nebo je budete muset vymáhat od toho, kdo vám auto prodal. Těmto potížím lze přitom velmi snadno předejít a to po nahlédnutí do centrální evidence exekucí, což by měl být ostatně jeden z nejdůležitějších prvních kroků před tím, než se takovéto auto rozhodnete dražit. Díky tomu se vyhnete tomu, že o pár měsíců budete muset zaplacené auto odevzdat.

Pozor na neplatné smlouvy

Podobný problém může nastat ve chvíli, kdy se osoba, na jejíž auto byla uvalena exekuce, rozhodne vůz prodat například do nějakého bazaru, ze kterého vozidlo koupíte vy. V té chvíli je totiž smlouva neplatná a vůz tak bazaru nikdy nepatřil, čímž logicky nemůže patřit ani vám. O auto tedy přijde a stejně tak i o peníze, tedy, pokud je nedostanete z předchozího majitele, což bude zřejmě trochu problémový úkon.

Další věci jsou již stejné jakou při koupi každého jiného ojetého vozu. Důležité je v určeném časovém limitu zkontrolovat technický stav vozu, a jestliže se v autech příliš nevyznáte, tak není od škody vzít někoho, kdo ano. Prohlídku technického stavu vozidel totiž není radno podcenit v žádném případě a už vůbec ne v takovém, jako je tento. Na prohlídku vozidla máte ještě před podpisem kupní smlouvy nárok, i když se draží poté, co na něj byla uvalena exekuce. Je tedy potřeba tohoto benefitu využít, abyste o pár měsíců později nelitovali zbytečně utracených peněz, neboť na autě se objeví nějaká nejmenovaná závada, kterou bude nutné opravit.

Jak dražba probíhá

Dražené vozidla i termín dražby pokaždé vypisuje exekutor, který také zadá vyvolávací částku. Ta není určována od oka, ale na vozidlu je nejprve proveden znalecký posudek, podle kterého je vyvolávací cena určena. Dražby poté mohou probíhat v různých městech, ve kterých jsou vypsány. Stejně tak je ale možné dražit automobily online přes internet. Nabídky takovýchto vozidel, u kterých byla řádně ukončena exekuce, je možné vyhledat na stránkách různých exekučních společností. Cena auta během aukce naroste mnohdy i o několik desítek tisíc, ale stejně tak můžete vydražit ojeté auto za velmi výhodné cenové nabídky.

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz