Co dělat při koupi vozu se stočeným tachometrem

20.2.2016  autor:  Redakce

Stáčení tachometrů je v České republice při koupi ojetých vozů velkým problémem. Podle posledních statistik je v autobazarech asi čtyřicet procent automobilů, které mají na tachometru uvedený nepravdivý údaj o počtu najetých kilometrů. V našem státě je problém, že stáčení tachometru pořád není bráno jako trestný čin. Je tedy velmi obtížné se proti něčemu podobnému bránit. Nejlepší tedy je takovému problému vždy předejít a před koupí ojetého vozidla si vše co nejdůkladněji zkontrolovat.

Co dělat v případě podvodu

Kontrola autobazarů v České republice odhalila v loňském roce u 65 kontrol porušení povinností v případě počtu najetých kilometrů. Proto není na škodu si říct, co dělat, když si takový vůz dovezete domů a zjistíte, že i na něm bylo uměle manipulováno s tachometrem. Pokud si v autobazaru koupíte ojetý vůz a až poté zjistíte, že stav na tachometru není pravdivý a neodpovídá skutečnému počtu najetých kilometrů, je zde několik možností, jak situaci vyřešit.

  • požadujte slevu z ceny a to v případě, pokud zjistíte, že rozdíl v uvedených a skutečně najetých kilometrů je pouze minimální.

  • odstupte od smlouvy v případě, že se rozdíl pohybuje i v několika desítkách tisíc kilometrů. V takovém případě máte na odstoupení právo.

  • reklamace z vady. V tomto případě požadujte vrácení plné kupní ceny z důvodu vady. Vyřízení reklamace trvá 30 dní.

  • další možností je, pokud zjistíte nepravdivé údaje na tachometru, podat trestní oznámení.

Kontrola tachometru

Vyhnout se tomuto problému můžete jedině tak, že si sami zjistíte informace o vozidle, které chcete koupit. Tím se rozumí skutečně najeté kilometry, rok výroby vozidla, zda nemá běžící leasing, jestli není evidované jako kradené a podobně. Dalším účinným trikem může být tzv. jízdní kontrola. Pokud při testovací jízdě uslyšíte hučení od opotřebených ložisek, opět můžete porovnávat. Životnost zadních by měla být přes 100 000 km. Nejčastěji se začínají ozývat okolo 160 000 najetých kilometrů. Přední ložiska jsou u vozidel s motorem vpředu dimenzovaná na vyšší zátěž, právě kvůli umístění pohonné jednotky. Pozornost zaměřte také na poloosy. Jejich životnost by měla být určitě přes 200 000 km. Otestujete je při kroužení s koly v plném rejdu. Nejprve na jednu a pak na druhou stranu. Nesmí být slyšitelné žádné cvakání, což by ukazovalo na nadměrné opotřebení.

Zdroj foto: pixabay.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

Stocenky
Autor: Novifed (host)
Datum: 31.3.2016 v 10.36
Nejvic se stocenkou setkate u aut prodavanych pres inzerat dotazenych z Nemecka, nebo v malych autobazarech co auta jen preprodavaji. Tomuhle bych doporucil se obloukem vyhnout :)
stočené km
Autor: Oldřich (host)
Datum: 31.3.2016 v 14.07
no 40% to bych řekla, že je docela velké číslo....no člověk musí i vybírat podle toho, jak auto vypadá, jak ma osahaný volant a tak celkově...pokud někde stahují km až klidně o stovku, to už je na kvalitě vozu znát...osobně nakupuju v ověřených autobazarech se zárukou kvality...
tachometr
Autor: Kulak (host)
Datum: 1.4.2016 v 00.03
Dobrá prevence před stočeňáky je nelézt do ESA
RE: Stocenky a ještě třeba něco horšího!!!
Autor: Omo (host)
Datum: 8.4.2016 v 08.56
Novifed: To je pravda, pozor na inzeráty. Koupil jsem auto od podvodníka přes inzerát na Bazoši. Přišel jsem o peníze i auto a zřejmě už neuvidím ani korunu. Takže když někde uvidíte auto za výhodnou cenu, dejte si pozor - tady je několik zásad, abyste nepřišli o peníze i vůz a nenaletěli na triky prodejce. Vždy při koupi požadujte přítomnost majitele vozu a zajistěte si jeho notářsky ověřený podpis! Neposílejte zálohu na vůz, dokud nemáte klíčky a s vozem okamžitě odjeďte, aby "nezmizel"! Pozor na vysoce rizikový komisní prodej u fyzické osoby! Vždy vyžadujte zkušební jízdu a prohlédněte si vůz na zvedáku za asistence mechanika! Prověřte vůz v databázi odcizených aut Ověřte, zda na autě není nesplacený leasing, zástava či exekuce! Vždy si převezměte vůz i s veškerými dokumenty a zařiďte si převod osobně. Ujistěte se, že máte všechny klíče od vozu a ujistěte se, že nejde o čerstvě vyrobené duplikáty! Tyto rady platí pro nákup přes inzeráty.
Stočeny kilometry
Autor: igor (host)
Datum: 30.6.2016 v 21.40
V nědeli jsem si koupil auto v bazaru, dnes jsem zistil že ma stočene kilometry minimalně 80 000. Porad'te prosim co mam dělat.
RE: Stočeny kilometry
Autor: Jarda (host)
Datum: 2.7.2016 v 15.37
igor: pokud to je z bazaru, doporučuju klasikou reklamaci. Pokud máte průkazné podklady, že auto mělo stočené km, tak věřím, že buď vyjednáte slevu a nebo budete moci vůz vrátit. osobně ale doporučuji obrátit se na právníka.
Kontrola VIN
Autor: Tomáš Loucký (host)
Datum: 10.10.2020 v 13.47
Vždycky je nejdůležitější si auto před prodejem proklepnout. Buď využít CEBII, která však má informace pouze z ČR anebo přes vincheckfree.net, který spolupracuje s databází celosvětovou :)

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz