Co dělat, když poškodíte vozidlo o výtluky na silnici?

21.4.2014  autor:  Redakce

Každý rok se po skončení zimy objeví na silnicích výmoly, při kterých si mnoho řidičů poškodí své vozy. Na tuto událost se však povinné ručení nevztahuje a proto se může objevit řada potíží s náhradou škody. Víte, jak se při takovéto situaci zachovat a vyřešit jí tak, aby vám byly veškeré vzniklé škody uhrazeny?

Za to, v jakém stavu se silnice po celé České republice nacházejí, zodpovídá majitel dané komunikace, kterým je město, kraj či stát, a právě na ně je potřeba se obrátit. Tito vlastníci jsou povinni uhradit řidičům vozů veškeré škody, které jim „při srážce se silnicí“ vznikly a to nejen pouze závady na autě. Jestliže například dojde k poškození automobilu na nějakém výtluku a vy díky tomu nestihnete například odlet svého letadla na dovolenou, majitel silnice vám musí uhradit kromě opravy vozu i letenky a vše s tím související.

Poškození auta o výmoly řádně zdokumentujte

Pojišťovny se samozřejmě vždy snaží celkovou cenu, kterou je nutné uhradit, snížit a mnozí řidiči se tak nedočkají ani zaplacení oprav. Proti tomu se lze bránit dokumentací nehody, kdy vše důkladně vyfotíte (vůz, vozovku, okolí) a zaznamenáte. Dobré je mít i nějakého svědka, případně zavolejte policii, která bude sloužit jako ideální svědek dopravní nehody, což vám také při získávání náhrady škod velice pomůže a její tvrzení bude mít přeci jen o něco větší váhu než to, které ve váš prospěch dosvědčí spolujezdec, či někdo jiný. Jestliže budete mít dostatek důkazů, máte větší šanci zvítězit i v případném soudním sporu, který nastane ve chvíli, kdy vám pojišťovna či vlastník vozovky odmítne nahradit škodu způsobenou výtlukem na vozovce a vy se proti tomu budete bránit. K tomu vám může pomoci specializovaná společnost, která vám kromě potřebných rad poskytne i právní zastoupení.

Kdy vlastník vozovky nemusí škody platit?

Nic není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát a také vlastník komunikace se může pojistit proti tomu, že by vám musel uhradit vzniklé škody kvůli výmolům. Stačí, když na přehledné místo umístí varování v podobě značky, která bude informovat o snížené rychlosti či nerovnosti na silnici v daném úseku. V případě, že by však značka nebyla vidět či se nacházela na nějakém špatně viditelném místě, tak je šance náhradu škody vysoudit.

Vlastník silnice se též může kompenzaci škody vyhnout v případě, že neměl možnost závadu na silnici odstranit. Jedná se o ty případy, kdy například bylo v noci velice špatné počasí, které poškodilo vozovku, na níž došlo ten samý den ráno k nehodě. Jelikož toto poškození nešlo předvídat a stalo se ve chvíli, kdy závadu nebylo možné opravit, či alespoň zmírnit, tak majitel komunikace vzniklou škodu hradit nemusí.

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz