Automatická převodovka a její výhody

8.6.2012  autor:  Lucie Osmanská

Žádné řazení, k dispozici pouze dva pedály, zkrátka pohodlná jízda. Jestliže stále váháte mezi manuálem a automatickou převodovkou, v tomto článku se dozvíte její hlavní výhody, pro jaké řidiče je nejvhodnější a další užitečné informace.
Dnes již téměř každá automobilka vyrábí automobily s automatickou převodovkou. Na trhu naleznete široký výběr těchto převodovek – klasické automaty, převodovky se sportovním řazením, s možností manuální volby (např. Tiptronic), nebo tzv. řazení F1 tlačítky na volantu (např. Ferrari). Automaty jsou dnes v naprosté většině případů minimálně pětistupňové (nejsou výjimkou sedmi nebo osmistupňové převodovky).

Výhody:

1. Šetří motor
Vozy s automatickou převodovkou mají jednu velkou výhodu – šetří váš motor. Převodovka totiž nedovolí motoru, aby se přetáčel a udržuje jej v optimálních otáčkách (tyto vozy jsou vybaveny elektronickou ochranou), zabraňuje přetáčení motoru za studena, nedovolí ani chybné podřazení. Auta jsou tak v daleko lepším technickém stavu než vozy s manuálem. Mají také výrazně méně poruch motoru způsobených nadměrným opotřebením.

2. Vhodná pro začínající řidiče
Na rozdíl od manuální převodovky, kde si sami musíte určit, kdy řadit, aby nedocházelo k přetáčení motoru nebo poškození spojky, automat to za vás dělá sám (celý proces je řízen elektronicky řídicí jednotkou, která sleduje informace o otáčkách motoru, rychlosti, nastavení regulační klapky, hřídeli převodovky, teplotě motoru, příp. nastavený jízdní program a polohu plynového pedálu, a podle toho sama vyhodnocuje situaci). Méně zkušení řidiči získají potřebnou jistotu z řízení vozidla a pomůže jim lépe se soustředit na situaci na cestách.

3. Snižuje spotřebu
Vozy s dnešními automatickými převodovkami mají stejnou spotřebu jako automobily s převodovkou manuální, u víceobjemových motorů bývá dokonce nižší. Moderní převodovky s větším počtem rychlostních stupňů lépe využívají potenciál motoru, a poslední převody pomáhají snižovat spotřebu zejména během jízdy po dálnici. Moderní automat pomáhá i lidem s menším citem k řazení a lépe využívá rozsah nejvyššího točivého momentu motoru. Proto lze s moderním automatem jezdit s nižší spotřebou než se srovnatelným motorem s manuální převodovkou.

4. Komfortní jízda
Automatické řazení ocení motoristé především v městském provozu, kde na křižovatkách nebo během dopravní zácpy nemusí každou minutu přeřazovat (začínající řidiči zase ocení, že na křižovatce jim motor „nechcípne“). Snadno se s ní také rozjíždí do kopce nebo parkuje. Komfort v podobě dvou pedálů zřejmě není třeba připomínat.

5. Snadná údržba
Automatické převodovky jsou složené z různých průměrů lamel a hydroventilů, jež jsou ponořeny v kvalitním oleji, který je podobný hydraulickému oleji v servořízení. Většina moderních automatických převodovek je bezúdržbová, olejová náplň bývá koncipována na životnost až 500 tisíc kilometrů (některé starší značky vozidel mají však interval výměny oleje kratší, bývá také doporučeno měnit olej v převodovce každých 60 až 80 tisíc kilometrů). Pokud je však v náplni dostatečné množství kvalitního oleje, převodovka vydrží prakticky celou dobu životnosti vozidla při jejím správném používání, proto byste měli dbát na pravidelnou kontrolu těsnosti.
 

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz