6 nejčastějších chyb při výběru ojetého auta

14.9.2013  autor:  Redakce

Obecně jsou ojeté automobily v Čechách prodávanější než vozidla nová. Koupě používaného auta s sebou nese určité výhody i nevýhody. Pojďme se podívat na to, jaké chyby dělají při výběru ojetého vozidla kupující nejčastěji.

1. Co nejnižší počet najetých kilometrů

Více než na počet najetých kilometrů se radši soustřeďte na opravdový stav vozidla. Samozřejmě je zjevný rozdíl, pokud auto najelo desítky nebo stovky tisíc kilometrů, ovšem dávejte si pozor na dnes velmi rozšířený trend – stáčení tachometrů.


Stáčení tachometrů je v dnešní době nic neobvyklého. Foto: foter.com

2. Diesel je výhodnější

Výrazně doporučujeme si pořádně propočítat, zda se zrovna vám dieselový motor opravdu vyplatí. Vidina výrazného cenového rozdílu při tankování se zdá býti velmi lákavou, ovšem nevýhodou je, že dieselový motor je značně náročnější na údržbu. Pokud tedy budete mít při výběru smůlu a přivezete si vůz s problémovým motorem, můžete si být jisti, že částku ušetřenou na naftě budete muset investovat do servisu a oprav. Pokud ročně nenajedete okolo 20 tisíc kilometrů, koupě dieselového vozu se vám nevyplatí.

3. Fleetova vozidla jsou v lepším stavu

Spousta lidí si myslí, že fleetové automobily a vozy z leasingu byla dobře udržována, ale ve většině případů je opak pravdou. Řidiči o auta tolik nepečují, protože nejsou jejich vlastní, a je jim jedno, kdy se auto rozpadne – až vůz doslouží, oni dostanou nový.

4. Nehledejte pouze vybraný model

Je dobré si ujasnit, co přibližně od vozu očekáváte, ovšem nevybírejte si model s daným motorem předem. Když pak váš vysněný vůz najdete, necháte se unést emocemi a nebudete se soustředit na to, jaké má auto chyby. Spoustu motoristů na to doplatilo velkými investicemi.

5. Řádné neověření dokumentů

Ověřte si, že všechny dokumenty jsou úplné a správně vyplněné. Zkontrolujte si všechna čísla, a jestli jsou totožná s čísly na karoserii. Na internetu si též ověřte VIN vozidla. Zjistěte si původ vozu a případně celou servisní historii.


Nepodceňujte řádné ověření vozu před podpisem smlouvy. Foto: sxc.hu

6. Dovoz aut ze zahraničí se nevyplatí

Pokud jste si v domorodých bazarech nic nevybrali, můžete zkusit bazary našich sousedů. Stránky mají většinou velmi přehledné, domluvíte se s nimi několika jazyky a můžete si vyjet na dlouhou zkušební jízdu nebo auto podrobit detailní technické prohlídce. Auta v zahraničí jsou navíc mnohdy v daleko lepším stavu, než vůz zakoupený u nás. Čím to je? No přeci stavem silnic a dálnic. V neposlední řadě majitelé vozů často mění vozový park a dá se tak pořídit slušné auto za slušné peníze s nízkým počtem najetých kilometrů.

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz