Pozor na klamavé informace autobazarů

7.9.2012  autor:  Lucie Osmanská

Spotřebitelský časopis dTest přišel se zjištěním, že řada autobazarů na svých internetových stránkách nepravdivě informuje o cenách nabízených vozidel. Celkem bylo zkontrolováno deset serverů s ojetými auty, čtyři z nich se dokonce dopustily porušení zákonu.

Miloš Borovička z časopisu dTest uvedl, že nejčastější chybou je uvádění tzv. akčních slev, které jsou však zákazníkům poskytnuty pouze při současném financování úvěrem. Není výjimkou, že některé autobazary provozují více internetových serverů, na každém z nich jsou však uváděny rozdílné ceny u stejných automobilů.

 

Výsledky průzkumu:

 

Webové stránky

Informování o ceně

Informace o úvěru

Mobilní web

www.aaaauto.cz

nevyhovuje

nevyhovuje

nevyhovuje

www.autoesa.cz

nevyhovuje

nevyhovuje

nevyhovuje

www.autohity.cz

vyhovuje

vyhovuje

není provozován

www.cars.cz

vyhovuje

vyhovuje

vyhovuje

www.davocar.cz

vyhovuje

vyhovuje

není provozován

www.eurocar.cz

vyhovuje

nevyhovuje

není provozován

www.nejlepsi-autopujcka.cz

jen s úvěrem

nevyhovuje

není provozován

www.skodovky.cz

nevyhovuje

nevyhovuje

není provozován

www.skodovky.info

nevyhovuje

nevyhovuje

není provozován

www.trotina.cz

vyhovuje

nevyhovuje

není provozován

 

Například na stránkách www.aaaautopraha.cz společnosti AAA Auto (spravuje také webové stránky www.aaaauto.cz a m.aaaauto.cz) jsou uváděné ceny o desetitisíce nižší než v bazarech a navíc chybí informace o nutnosti sjednání úvěru. Borovička dále upozorňuje, že administrativní poplatky za uzavření smlouvy jsou před zákazníky skryty. Společnost AAA Auto se však proti tomuto tvrzení ohradila: „Informace o podmínkách slev jsou uvedeny v zápatí hlavní stránky mobilní verze. Tvrzení o tom, že neinformujeme o podmínkách slev tedy není pravdivé a máme pocit, že vychází spíše z nepochopení fungování mobilní verze našich stránek, která má vzhledem k omezenému prostoru určitá technická omezení,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka AAA Auto.

Společnost například nabízela slevy, příspěvek na dovolenou či peníze v hotovosti ke každému vozu. Tyto výhody však zákazník získá pouze v případě, že si vezme úvěr. O něm však už další podrobnosti chybí. Borovička poukazuje i na to, že prodejce automobilů ani poskytovatel úvěru nedávají zákazníkům předsmluvní informace a že prodejci je na pobočkách přesvědčují k uzavření i velmi nevýhodných úvěrů (např.: nabídka na úvěr z inzerované ceny vozu 233 333 Kč - po sečtení všech splátek se dospělo k výsledné ceně
764 000 Kč bez pojištění, po delším smlouvání zněla poslední nabídka úvěru, tentokrát bez „slevy“, na 520 000 Kč, v ceně bylo zahrnuto i pojištění). Časopis dTest předložil své poznatky České obchodní inspekci, která může bazaru udělit pokutu až ve výši pěti miliónů korun.

Podobné prohřešky dTest zaregistroval i na webu autobazaru Auto ESA (www.autoesa.cz, m.autoesa.cz, www.skodovky.cz). Ten však toto obvinění odmítá s tím, že na svých webových stránkách jasně uvádí, že nabízená cena vozu je platná při financování na úvěr, jak uvedl mluvčí Auto Esa Martin Doležal: „U informace o úvěru platí, že konkrétní příklad úvěru musí být uveden pouze tehdy, pokud je inzerován konkrétní úvěr, například formou splátky nebo RPSN. Tuto informaci Auto ESA na své webové prezentaci nemá a tudíž nejsme povinni takový příklad uvádět.“ Společnost Auto ESA vyzvala časopis dTest, aby doložil, který zákon firma porušuje.

Na webu www.skodovky.info jsou v nabídce stejná vozidla jako u AAA AUTO, tyto stránky však neinformují, kdo je prodejcem, nebo kdo úvěry zprostředkovává. V nabídce vozů je uvedena pouze cena s úvěrem a na stránce konkrétního vozu cena „se slevou“ a „po slevě“.

Ceny vozů na stránkách www.eurocars.cz odpovídají reálným cenám. Autobazar Eurocars s.r.o. zprostředkovává úvěry, inzeruje některé informace o jejich nákladech, ale ne všechny, které požaduje zákon.

U serveru www.nejlepsi-autopujcka.cz zaměřeného na úvěry k financování vozidel skutečnou cenu vozu zřejmě nenajdete. O úvěrech jsou uvedeny jen minimální informace a navíc jsou v rozporu se zákonem.

Autobazar Trotina Auto s. r. o. (www.trotina.cz) informuje pouze o cenách aut financovaných přímou platbou a nabízí zprostředkování úvěru na žádost zákazníka. Úvěry na první pohled nepodbízí a nesděluje žádné údaje o jejich nákladech. Tyto webové stránky by byly v pořádku, pokud by se na nich neskrývala reklama na „historicky nejlevnější úvěry“. Chybí údaje, ze kterých by bylo možné si cenu úvěru ověřit.

Zákon podle Borovičky stanovuje zcela jasná pravidla pro reklamu na spotřebitelské úvěry. Pokud reklama obsahuje jakýkoliv údaj o nákladech úvěru, musí v ní být uveden i příklad financování. „V průzkumu vyhověli většinou ti, kteří nabízejí možnost zprostředkování úvěru na žádost zákazníka. Podbízivé informace o úvěrech jsou většinou protizákonné. Své poznatky jsme předali České obchodní inspekci,“ dodal.

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

číst
Autor: pampalini lovec 1 (host)
Datum: 10.9.2012 v 16.15
Chce to číst ty smlouvy než se to podepíše, Tyto praktiky nejsou asi nelegální, holt aby si člověk hledal relevantní informace....
Auto esa to se neda
Autor: M.O. (host)
Datum: 4.8.2015 v 23.31
Vybral jsem si je podle recenzí. Měli samou chválu a tak jsem si tam šel koupit auto. Když jsem si jedno vybral, tak po mě chtěli u stolu hezký balík za ověření vozu. Bez toho mi odmítli auto prodat. Jelikož jsem tam byl se svou ženou a tří měsíční dcerou před zavírací dobou, tak jsme na to kývli. Poté nám bylo řečeno, že jestli nechceme jezdit do Prahy na přepis, tak to za nás udělají za cca 2500 tisíce. Protože jsem pobýval v zahraničí a slečna mě ujistila, že nebudu nic dál muset dělat, tak jsme to zaplatili. Celkem to delalo cca 6500kc navíc. Poté mi Cebii neposlali a musel jsem se o ni hádat. Co se týka přepisu, tak jsem jim poslal ověřeny podpis, který po mě pouze chtěli a o tři dny později mi přišli papíry, ale bez mého jména s tím, ze si mám jít udělat evidenčku a poslat vše opět zpět. Stálo mě to hodně času a peněz navíc a tak vám radím si koupit auto o ty ušetřený peníze jinde. Nenechte se odrbat jako já:)

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz