Povinné zimní pneumatiky aneb Už máte přezuto?!

5.11.2014  autor:  Redakce

Pomalu a jistě přichází tolik neoblíbené období a s ním i jedna zákonná povinnost, jejíž nerespektování vás bude stát chudší peněženku a nějaký ten bodík. Přezutí na zimní pneu rozhodně nepodceňujte a mimo to věnujte pozornost i dalším důležitým věcem ještě před tím, než udeří ta pravá zima.

Povinnost mít zimní pneu

Kdy přezout na zimní pneumatiky? V období od 1. listopadu do 31. března je vyhláškou č. 361/2000 Sb. daná povinnost mít na vozidle zimní pneumatiky, a to za předpokladu, že na silnici leží souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy. Tato povinnost platí i v případě, že si budete vědomi toho, že pojedete do míst, kde se dá očekávat nižší teplota pod 4°C a, mrholení, sněžení, déšť, který může namrzat, apod. I v tomto případě musíte do těchto míst vyjet s vozidlem, které již má zimní pneumatiky. Stejné je to v případě, kdy narazíte na dopravní značku se znakem vločky. I zde platí že daným místem můžete projet jen se zimními pneumatikami. Povinnost se vztahuje pro motorová vozidla kategorie M a N.

Pozor si dejte i na hloubku dezénu zimních pneu. Motorová vozidla nepřevyšující hmotnost 3 500 kg musí mít hloubku dezénu nejméně 4 mm. U vozidel převyšující hmotnost 3 500 kg musí mít hloubka dezénu zimních pneu minimálně 6 mm.

Chyby při výměně pneu

Stává se, že při výměně pneu motoristé často zapomínají na některé základní věci. Které to jsou?

  1. Kontrola tlaku pneu - když přezouváte pneu z letních na zimní či opačně, je vždy nutné zkontrolovat správný tlak. Ten zjistíte buď v servisní knížce, manuálu k vozidlu nebo se nachází na vnitřní straně víka nádrže (v případě vozidla Škoda Octavia).
  2. Dotažení kol - lidé často dotahují kola nesprávným způsobem, případně velkou silou strhou závit. Obecně platí, že utahování kol probíhá do kříže, aby si kolo lépe sedlo a utahujem zprvu malou silou. Až dokončíme prvotní dotažení, šrouby utáhneme více, ale nikdy nesmí být použitá velká síla. Poté automobil spustíme na zem, propružíme jej a kola ještšě jednou dotáhneme.
  3. Nevyváženost kol - může způsobit divné zvuky od pneumatiky, případně nerovnoměrné sjíždění pneu. Doporučujeme proto navštívit autoservis a všechna kola nechat vyvážit.
  4. Životnost pneu - každá pneumatika má určitou životnost, včetně té zimní. Říká se, že pneumatika by neměla být používána déle než čtyři roky od datumu výroby. To zjistíte na boku pneu pod značkou DOT, kde najdete čtyřmístné číslo, první dvě znamenají týden, kdy byla pneumatika vyrobena, poslední dvě značí rok výroby.

Koupě pneu na internetu

nejjednoduší způsob koupě zimních pneumatik je na internetu. Řada prodejců před daným ročním obdobím poskytuje slevy na nákup, můžete tak v pohodě koupit levné zimní pneumatiky. Můžete tak snadno ušetřit pár stovek a přesto nemusíte vytáhnout paty z domu. Je však nutné zjistit si správný rozměr pneu, který budete potřebovat. Ten zjistíte na nynějších pneumatikách a případně si jej ještě oveříte ve velkém technickém průkazu. Důležité je znát šířku pneumatiky, profilové číslo a průměr ráfku. V případě nespokojenosti můžete pneumatiky vrátit do 14dnů. Vznikne-li problém až po uplynutí čtrnáctidenní lhůty, postupujte dle následujícího článku.

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

Pneu
Autor: Hana (host)
Datum: 12.4.2018 v 22.52
Ahoj, zrovna přítel loni kupoval zimní pneumatiky a aby na nich ušetřil, koupil je po zimě někdy v dubnu, kdy stihnul opravdu výrazné slevy po zimní sezóně. Nakonec vybral tyto pneuok.cz/pneumatiky/fortuna/175-70-r-14-winter2-88t-xl-zimni-kod-fp407/ a opravdu s výraznou slevou oproti tomu, kdy je sháněl v zimě. Pneumatiky jsou kvalitní a je na ně opravdu spoleh, takže můžeme jedině doporučit dál :)

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz