Období dovolených se blíží. Pojedete-li autem, na co nezapomenout

26.6.2015  autor:  Redakce

Tak už jsou před námi další letní prázdniny. S nimi přichází i tolik oblíbené období dovolených a cestování po všech koutech světa. V poslední době volí stále více lidí jako dopravní prostředek k dovoleným osobní auto. Má to určitě své výhody, ale taky je potřeba si zjistit několik informací, abyste pak u moře nemuseli řešit nepříjemné záležitosti a celá dovolená se vám kvůli nim neprodražila.

Důkladná kontrola vozu

Na začátek byste měli všechnu vaši pozornout upoutat k vašemu vozidlu. S ním si zajeďte do servisu a nechte jej důkladně zkontrolovat a prohlédnout. Vyskytne-li se nějaká vada, u které by hrozidlo, že by vám při cestě mohla nadělat komplikace, neváhejte a nechte jí opravit. Měli byste také zkontrolovat a případně doplnit všechny náplně, od chladiče až po ostřikovače. Na závěr se podívejte na SPZ, zda vám v nejbližší době nepropadne technická kontrola.

Potřebné dokumenty

Vyjet bez řidičského průkazu by byl docela problém. Proto se zaměřte i na kontrolu všech dokumentů, od řidičského průkazu, občanského průkazu až po cestovní pas. Nezapomeňte na cestovní pojištění, to je docela důležitá věc, ať už do zahraničí letíte nebo jedete autobusem, vlakem či v našem případě autem.

Když s vámi cestuje pes

Dát vašeho psa do psího hotelu nebo ke známým po dobu vaší dovolené? Proč, když i on může jet s vámi. Má to však jistá pravidla. I tomuto jsme se na našem portálu věnovali. Co vás čeká a nemine při cestování se psem najdete zde.

Povinná výbava

Zjistěte si, jaká je nutná povinná výbava ve státech, kterými budete projíždět a také v místě, kam jedete na dovolenou. Máte-li v řidičském průkazu záznam o tom, že musíte mít při řízení dioptrické brýle, pojedete-li do Španělska, musíte mít ještě jedny brýle náhradní. Co se týče povinné výbavy, prakticky všude je nutností reflexní vesta a autolékárnička. Rozhodně nic nezkazte tím, když si navíc povezete hasicí přístroj, výstražný trojúhelník, náhradní žárvoky nebo tažné láno. Co je v jaké zemi nutností si můžete přečíst v tomto našem starším článku.

Zákony v evropských zemích

V evropských zemích je kladen velký důraz na dodržování rychlosti na silnicích a rychlostních komunikacích. Porušení může mít tvrdý dopad na vaší peněženku. Stejné je to s telefonováním za jízdy, řízením pod vlivem alkoholu, apod. Více napoví náš článek Chystáte se autem do zahraničí? Připravte se na změny.

Zjistěte si ceny pohonných hmot

Věnujte pozornost i tankování na trase, kterou pojedete. Někde jsou rozdíly v rámci haléřů, jinde jde ale o nemálo korun. Plnou nádrž si rozhodně natankujte ještě u nás v tuzemsku. Z evropských zemí máme třetí nejlevnější benzín i naftu. levně natankujete v Bulharsku nebo rakousku. Naopak, pokud to jde, vyhněte se tankování v Itálii, kde se ceny pohybují nad hranicí 40 Kč za litr.

Zdroj foto: foter.com

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz