Nekoupili jste náhodou kradené auto?

18.8.2011  autor:  Lucie Osmanská

Každý, kdo si někdy pořizoval ojeté auto, si kladl řadu otázek týkajících se kupovaného vozu. Nejsou stočené kilometry? Netají majitel nějakou skrytou závadu? Není to auto kradené? Pokud se rozhodujete o koupi ojetého vozu nebo jej už vlastníte a rádi byste znali jeho původ, následující článek vám poradí, kde si můžete ověřit, zdali vaše vozidlo není kradené. K dispozici máte řadu možností a záleží jen na vás, pro kterou se rozhodnete.
Na stránkách Policie České republiky http://aplikace.mvcr.cz/auta/ máte možnost ověřit si svůj vůz v databázi odcizených vozidel. Informaci získáte na základě uvedení jednoho ze čtyř kritérií:

  1. registrační značky (SPZ),
  2. čísla VIN,
  3. čísla podvozku,
  4. čísla motoru.

 

V nově aktualizované databázi jsou vedeny údaje od ledna 1990, obsahuje více než 450 000 záznamů kradených aut (v původní databázi byla evidována pouze vozidla odcizená za poslední tři roky a obsahovala asi 30 000 záznamů). V databázi jsou však uváděna pouze vozidla odcizená na území ČR, pokud tedy byl váš vůz odcizen například v Německu, z databáze to nezjistíte.

K dispozici je i evropská databáze kradených vozidel http://www.stolencars24.eu/. Kdokoliv, komu bylo ukradeno vozidlo, o tom může zdarma informovat na těchto stránkách. Naopak majitelé vozů si mohou na základě čísla VIN ověřit, jestli jejich vozidlo neeviduje někdo v Evropě jako kradené. Tato databáze má přístup k policejním databázím Slovinska, Slovenska, Rumunska, Itálie a České republiky.

Pokud jste si přivezli auto ze zahraničí, je potřeba jej prověřit v zemi, odkud bylo dovezeno. Není ovšem nijak výjimečné, že kromě dokladů se padělá i země dovozu (např.: pokud vozidlo nenaleznete v databázi kradených vozidel ve Francii, může se objevit v databázi v Rakousku). Na ověření původu dovezených aut ze zahraničí se u nás specializují firmy Car Detect nebo Cebia. Jejich služby jsou zpoplatněné, získáte však kompletní prohlídku vozu včetně ověření pravosti identifikátorů.

Firma Car Detect působí u nás od roku 1998 a specializuje se na prověřování původu ojetých vozidel prostřednictvím informačního systému CAR-DET, jenž získává informace ze států střední a západní Evropy, USA a Kanady (firma uvádí, že prověřila více než 100 000 záznamů). Na základě čísla VIN vám zjistí zemi původu vozidla. Prověření vozidla se skládá z dokladové prověrky a fyzické expertízy, na jejímž základě vám vystaví odborný certifikát, jenž je hodnocen známkou 1 – 5.

Společnost Cebia je u nás vedena od roku 1996, používá informační systém OCIS (Open Car Information System), jenž působí ve většině zemí Evropy, USA a Kanady (prověření více než 180 000 vozidel). Prostřednictvím čísla VIN vám poskytne informace, zdali vozidlo není v dotazované zemi evidováno jako odcizené. Výsledkem prověření původu vozidla systémem PROVIN je vydání originálního osvědčení o prověření původu vozidla v systému OCIS. Další z produktů této firmy je systém AUTOTRACER, který vám poskytne cenné informace před koupí nového vozidla na základě uvedení VIN. Bližší informace se dozvíte na stránkách http://www.zkontrolujsiauto.cz/autotracer-o-historii-vozidla.

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

zjištění kradenosti pomocí SMS
Autor: Daniela Pravdová (host)
Datum: 17.5.2013 v 10.32
Je dobře, že existují možnosti, jak si ověřit, zda je vozidlo kradené. Vozům ze zahraničí bych se z principu vyhla. U nás v ČR lze zjistit stav (kradené-nekradené) i pomocí sms, viz. http://www.tipcars.com/magazin-prostrednictvim-sms-lze-overit-zda-je-auto-kradene-287.html Šťastnou ruku při výběru ojetého auta všem!
kradená auta
Autor: petr (host)
Datum: 13.4.2015 v 13.07
Mrkněte na tohle. pomohli nám. Děkuji

Ukradli Vám auto/vozidlo?

Chcete ho zpět? Pomůžeme Vám!

Nechte to na nás, máme zkušenosti.

***
ZJIŠTĚNÍ VŠE O VOZU FORD FOKUS 3K65393
Autor: JANA RÉBLOVÁ (host)
Datum: 11.7.2016 v 13.56
jak zjistit,zda není kradené?
Ojeté auto
Autor: Milos.kolac (host)
Datum: 22.1.2020 v 15.48
Abych měl jistotu, že jsem koupil auto, které není kradené, nebo není nijak jinak zatížené, tak jsem ho raději koupil z autobazaru AAA auto, kde mají všechna auta prověřená.
Kontrola VIN
Autor: Kamil Jánský (host)
Datum: 21.12.2020 v 00.09
Radši bych dal přednost novým hráčům na trhu s ověřováním VIN, kteří využívají blockchain technologie proti nežádoucí manipulaci s daty o vozidlech.. Viz vincheckfree.net/cz/pravda-o-carvertical-proverili-jsme-nas-vuz/
Tady je přímo důvod, proč radši upřednostnit před Cebii CV.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz