Nejspolehlivější vozy podle TÜV. Je mezi nimi i ten váš?

13.1.2016  autor:  Redakce

I letos německé technické kontroly TÜV zveřejnily statistiky spolehlivosti vozidel jednotlivých značek. Z nich vyplývá, že si nejlépe vedly němečti výrobci. Na chvostu žebříčku jsou tradičně Fiaty, Dacie a Renaulty.

Co vás jako první zajímá, když vybíráte ojeté auto? Upřednostňujete spotřebu v kombinci s prostorem, komfortem a spolehlivostí nebo je tím prvotním faktorem celkový vzhled vozu? Ať už ty priority máte jakkoliv poskládáané, určitě vás bude zajímat nejnovější žebříček nejspolehlivějších vozů, které pravidelně vydává německé sdružení organizací TÜV. V jejich statistikách jsou zaznamenány veškeré závady zjištěné na stanicích technické kontroly. V loňském roce se vycházelo z devíti miliónů kontrol 233 nejpopulárnějších německých vozidel běžně dostupných na trhu.

Žebříček vážných závad se oproti předchozí zprávě zlepšil. Došlo ke snížení z 23,5% na 22,6%. Malých závad se naopak objevilo více. Z dříve zjištěných 12,5% je nově nárust o jedno procento. U vozidel, kde nebyla zjištěna žádná závada ani nepřibylo, ani neubylo. Hodnota je vesměs stejná jako dříve - 63,7%.

Častější závady u víceletých vozidel

Z logiky je jasné, že čím mladší vozidlo, tím spolehlivější a to potvrdily i konečné výsledky. Čím déle je vůz užívaný, tím více jsou součástky opotřebované a objevují se závady. U dvou až tří letých vozidel se u 86,5% z nich nemusíte obávat, že budou nějakou závadu. 5,7% se bude potýkat s lehčí závadou a 7,8% z nich bude mít problém většího rázu. U čtyř až pěti letých vozidel nepočítejte s žádnou závadou u 76% z nich. Lehké závady už může mít 10,7% vozidel, vážné 13,2%. Pak už se procenta postupně zvyšují, čím starší vozidlo je.

Mladším vozidlům vévodí Mercedes

Automobilka Mercedes obsadila u vozidel starších dva až tři roky první čtyři nejlepší místa. Tím nejspolehlivějším je Mercedes-Benz B, druhé místo má Mercedes-Benz GLK a třetí nejspolehlivější je Mercedes-Benz SLK. O čtvrtou a pátou příčku se společně dělí Mercedes-Benz M a Porsche 911. Nejhůře naopak dopadl Chevrolet Spark a moc důvodů k radosti nemá ani Fiat 500, Dacia Logan, Fiat Punto nebo Chevrolet Captiva.

Nejspolehlivější vozidla ve věku stáří čtyři až pět let

  1. Audi A1
  2. BMW Z4
  3. Audi Q5
  4. Porsche 911
  5. BMW X1

Nejméně spolehlivá vozidla ve věku stáří čtyři až pět let

  1. Dacia Logan
  2. Fiat Panda
  3. Dacia Sandero
  4. Renault Kangoo
  5. Citroën C4

Nejspolehlivější vozidla ve věku stáří šest až sedm let

  1. Porsche 911
  2. Toyota Prius
  3. VW Golf Plus
  4. Audi TT
  5. Toyota Yaris

Nejméně spolehlivá vozidla ve věku stáří šest až sedm let

  1. Chevrolet Matiz
  2. Dacia Logan
  3. Renault Kangoo
  4. Citroën C4
  5. Chevrolet Captiva

Nejspolehlivější vozidla ve věku stáří osm až devět let

  1. Porsche 911
  2. Toyota prius
  3. Mazda MX-5
  4. Toyota Corolla Verso
  5. Mazda 2

Nejméně spolehlivá vozidla ve věku stáří osm až devět let

         1.-2. Renault Kangoo
         1.-2. Kia Sorento 
         3.     Renault Twingo
         4.     Ford Ka
         5.     Ford Galaxy

Zdroj: TÜV Report 2016

Diskuze - přidejte váš komentář

URL v příspěvku nejsou vypisovány jako aktivní odkaz. Příspěvky jsou kontrolovány administrátorem.

K článku zatím nebyl vložen žádný komentář.

Nejžádanější značky: Audi | BMW | Citroën | Fiat | Ford | Hyundai | Mazda | Opel | Peugeot | Renault | Škoda | Volkswagen

Online autobazar | Server Autobazary ojeté auto.cz je napojen na autosoft.cz